Index Vakbarát Hírportál

Miniszterek is börtönbe kerülhetnek

2011. május 13., péntek 08:13

Mindig meglepődés kíséri a vízügyi katasztrófákat Magyarországon, holott pontosan lehet tudni, hogy be fognak következni, fel lehetne rájuk készülni. Ehelyett évente akár 100 milliárdokat is elköltünk a károk felszámolására – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Népszabadságnak adott interjúban, botrányosnak nevezve ezt a helyzetet. Annak apropóján beszélt erről, hogy a számvevőszék a jövő héten mutatja be a katasztrófavédelemről készült átfogó ellenőrzést.

Az interjúban szólt a készülő új számvevőszéki törvényről is. "Az új ÁSZ-törvény alapján már nem lehet megtagadni az adatszolgáltatást, vagy az intézkedési terv elkészítését. A mi kérésünk volt, hogy legyen következménye annak, ha akadályozzák a munkánkat" – mondta. Ha elfogadják a törvényt, akár három éves börtönnel is sújthatják azt, aki az adatszolgáltatási és az intézkedési terv készítésére vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget.

"Emlékeztetnék a 2006-os költségvetési adathamisítási, adatvisszatartási ügyre. Ennek akkor nem lehetett következménye, júliustól már lenne" – mondta ennek kapcsán Domokos. Az egyelőre nem dőlt el, hogy már lezárt ÁSZ-vizsgálatokra is alkalmazhatják-e majd a börtönbüntetés lehetőségét.

Az új törvényben kikerülhet az ÁSZ feladatai közül a költségvetés hitelfelvételének ellenőrzése, illetve az elnök jogosítványa a hitelszerződés ellenjegyzésére. Domokos László szerint ez nem hoz teljes változást, csak nem előzetes vizsgálat lesz, hanem általános utóellenőrzést végeznek.

Az önkormányzatok eladósodottságáról Domokos azt mondta: tudják, mekkora, de azt nem, hogy milyen kockázatot jelent, és hogyan lehet megállítani a növekedését. "Eddig vizsgálataink azt mutatják egyébként, hogy most még nem a kötvénykibocsátások okoznak gondot, a törlesztések javarészt még el sem kezdődtek. A bajok forrása a folyó működésre visszavezethető hiány, aminek a pótlására forgóeszközhiteleket vettek fel a települések. Ezek törlesztésével vannak elmaradva, ezért még a kötvényből befolyó bevételt is megcsapolják néhány helyen".

Rovatok