Index Vakbarát Hírportál

Ma sem mentik meg a devizahiteleseket

2011. május 26., csütörtök 10:56

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője csütörtökön közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy tovább csúszik a devizahitelesek megsegítéséről szóló javaslatcsomag lezárása.

Szijjártó kedden még arról beszélt, hogy már csak apró technikai kérdések pontosítása és egy-két számítás véglegesítése van hátra a devizahitelesek megsegítésének ügyében, így az intézkedéscsomagot csütörtökön Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a bankszövetség elnöke közösen ismertetik.

Tegnap megírtuk, hogy a csomag bejelentése akár a jövő hétre csúszhat, mert a felek között több ponton is komoly nézeteltérés van a csomag részleteit illetően.

Orbánt várják

Szijjártó a közleményében kiemelte: a jövő hét elejére eltolt bejelentésen a kormányfő is részt vesz, aki most külföldön van. Hazatérése után Orbán Viktor egyeztet a nemzetgazdasági miniszterrel, a megállapodást pedig csak ezután véglegesítik.

A tárgyalások a felek között egy hete pörögött föl, amikor a kormány a megállapodás előtti utolsó pillanatban több ponton változtatott a korábban körvonalazódó kompromisszumon.

Az egyik komoly vitapont a devizatörlesztők elszámolási árfolyama volt, ebben végül már a múlt pénteken megszületett a megállapodás.

A kormány azonban ezen felül két másik lényeges ponton is a bankok kárára változtatott az álláspontján. Bedobták a bankadó újbóli hosszabbítását, illetve a 90 napon túli hitelhátralékosok kilakoltatását is nehezítenék a nemzetgazdasági tárcánál.

Így nézhet ki a csomag

A korábbi hírek szerint a tervezett intézkedések között szerepel a kilakoltatási és árverezési moratórium július 1-jétől történő feloldása és az árverezéseknél negyedéves limit bevezetése az ingatlanpiac védelme érdekében.

A még törlesztőképes adósoknál a törlesztési árfolyamot a svájci frankkal szemben 180 forinton rogzítik és létrehozák a Nemzeti Eszközkezelő Társaságot (NET), ami 50 százalék körüli diszkontáron venné át a fizetésképtelen, szociálisan rászorulóadósok ingatlanát.

Rovatok