Index Vakbarát Hírportál

Egérürülékért fizet a Tesco

2011. május 31., kedd 14:52 | aznap frissítve

Az összes ellenőrzött Tesco-áruház 4,2 százalékában, 8 üzletben találtak kártevők jelenlétére utaló nyomokat az ellenőrök, bírságot három esetben és összesen 745 ezer forint értékben szabtak ki, további két esetben a bírság kiszabása folyamatban van, derül ki Fazekas Sándor írásbeli válaszából, amelyet a vidékfejlesztési miniszter egy fideszes képviselő kérdésére fogalmazott meg.

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzet egy a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva május elején azt írta: egerek lepték el a Tesco egyes magyarországi áruházait, és a vállalatnál is tisztában vannak azzal, hogy a rágcsálók miatt bezárhatják az áruházat.

"Rengeteg egerünk van az állateledelsoron és a tejsoron. A ti feladatotok ezzel kapcsolatban a dolgozók figyelmének felhívása arra, hogy jelezzék felétek, ha bárhol egérürüléket, megrágott zacskót, netán egeret látnak" - írta a lap szerint egy e-mailben a Tesco minőségbiztosítási vezetője, aki hozzáteszi, napi szintű kontrollra van szükség a jelen helyzetben.

Akkor a Tesco közölte: bár áruházi dolgozóik néhány esetben észlelték rágcsálók megjelenését, vásárlói visszajelzéseket erről nem kaptak. Mint írják, éjjel-nappal nyitva tartó hipermarketjeik élelmiszerekkel megrakott polcai vonzók a rágcsálók és kisebb testű állatok számára, de ezek ellen csapdák kihelyezésével és fertőtlenítő nagytakarításokkal védekeznek.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársai a felröppent sajtóhírek és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter rendeletére az ország 205 Tesco áruházának 91 százalékában, összesen 187 üzletben végeztek ellenőrzést. Ezek során a hatóság szakemberei az állati kártevők jelenlétét, azok jelenlétére utaló nyomokat vizsgálták, illetve kiemelten ellenőrizték a kártevőirtószerek kihelyezésének szakszerűségét, továbbá a kártevőirtás hatékonyságát.

Egyes esetekben egérürülék jelenlétét, továbbá a kártevőirtószerek szakszerűtlen kihelyezését tapasztalta a hatóság, közölte a miniszter, hozzátéve: tevékenység korlátozására élelmiszer veszélyeztetettsége miatt nem került sor, bírság kiszabása 3 esetben történt összesen 745 000 forint értékben, további két esetben a bírság kiszabása folyamatban van.

Rovatok