Index Vakbarát Hírportál

Mégsem jön az Iveco

2011. június 2., csütörtök 07:44 | aznap frissítve

Kecskeméten építene gyárat az Iveco, a Daimler pedig duplájára bővítené jelenleg is épülő üzemét Kecskeméten - írtuk a Napi Gazdaság értesülésére hivatkozva. Az Iveco azonban cáfolja, hogy beruházást tervezne Magyarországon. Az olasz cég a napilap kérdésére lapzárta után azt válaszolta, hogy jelen pillanatban az Iveco részéről nincs kilátásban semmilyen beruházás Magyarországon.

A Daimler azonban a kecskeméti beruházás bővítését tervezi. A tervrajzok elkészültek egy ugyanakkora területű gyárról (mint ami már felépült), és amennyiben megszületik a végső döntés a beruházásról, már csak az építési engedélyeket kell beszereznie a német autógyártónak. Ezzel megvárják a lassan elkészülő gyár tesztüzemét, majd ezt követően születhet meg a döntés.

Az új beruházás értéke körülbelül 600 millió euróra rúghat, kiindulva abból, hogy a mostani beruházás 800 millió eurót tesz ki, ám csak a gyárépületet "másolnák le", az irodákat nem. Arról a Napi Gazdaságnak egyelőre nincs információja, hogy mit gyártanának az új üzemben.

A hamarosan elkészülő gyárban két Mercedes-modellt gyártanak majd, a tervek szerint évente 100 ezer autó gördülne le a gyártósorról. Elképzelhető, hogy ezt a kapacitást tornáznák fel 200 ezerre a tervezett gyárral együtt, de nem kizárt, hogy más modelleket, esetleg különböző komponenseket - például motorokat - gyártanának az új üzemben.

Neveket továbbra sem említenék, de rendkívül biztató, hogy jó néhány nagy beruházó akkora telkeket vesz és olyan oktatási háttérbázisokat épít ki, amiben benne van, hogy a jelenlegi vagy tervezett kapacitáshoz képest 30-40-50 százalékos vagy akár a 100 százalékos növelés lehet a jövőben - kommentált a Napi Gazdaságnak Becsey Zsolt NGM-államtitkár.

Véleménye szerint a kérdés, hogy ezek a nagyberuházók mikor lépik meg a kapacitásbővítést. A Daimler 400 hektáros területét látva például nyilvánvaló, hogy 10-15 éves távlatban nem abban az évi 100 ezer darabos perspektívában gondolkodik, amelyről most szó van. Azt, hogy ilyen bővítésekre mikor kerülhet sor, nem tudom megmondani, mert ha tárgyalunk is róla, az nem nyilvános - fogalmazott Becsey.

Rovatok