Index Vakbarát Hírportál

Négyezer liter illegális pálinkát foglaltak le

2011. június 12., vasárnap 10:36

Összesen 3730 liter igazolatlan eredetű párlatot foglaltak le a vámosok a március és május között végzett ellenőrzéseik során - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vasárnap.

Közleményükben emlékeztetnek arra, hogy a párlatok otthoni előállítását, a magánfőzést lehetővé tevő törvény már több mint fél éve hatályban van, de a jogszabály csak évente 50 liter pálinka lefőzéséig ad mentességet a jövedéki adó megfizetése alól. Ezek a termékek ráadásul csak saját fogyasztásra készíthetők, kereskedelmi forgalmoba nem kerülhetnek.

A NAV vámszervei most azt is vizsgálták, hogy e joggal és kedvezménnyel követnek-e el visszaéléseket, és ha igen, milyen mértékben, így a 2011 márciusa és májusa közötti szokásos ellenőrzéseken kívül speciális ellenőrzéseket is végeztek, elsősorban a vendéglátóhelyeken, de különböző vásárokon, valamint piacokon is.

Az ötezer, ebben az időszakban végzett ellenőrzés 11 százalékában tapasztaltak jogsértést. Lefoglaltak engedély nélkül előállított pálinkafőző készüléket, és sok esetben jártak el adminisztratív mulasztások miatt is.
A felderített párlatmennyiség, valamint a nagyszámú jogsértés ezért indokolttá teszi, hogy a célzott ellenőrzések folytatódjanak - írják a közleményben.

Rovatok