Index Vakbarát Hírportál

Kínába megy a drága magyar ablak

2011. június 20., hétfő 08:01 | aznap frissítve

Idén megháromszorozza termelését a Hory és Társai Kft. A zalai megyei fafeldolgozó üzem a közelmúltban egyedi intarziás parkettáival hívta fel magára a figyelmet, most pedig magas minőségi követelményeknek megfelelő nyílászárókat és speciális padlóburkolót szállít kínai presztízsépítkezésekhez. Az üzlet érdekessége, hogy a kiszállított elemeket a magyar cég szakemberei szerelik be a helyszínen, írja a Napi.

A kínai vonal tavaly indult be látványosan, amikor a Hory és Társai Kft. egy kínai milliárdos kastélyához szállított ablakokat és ajtókat. Az egyébként ingatlanbefektetésekkel is foglalkozó tulajdonos annyira meg volt elégedve a magyar cég termékeivel, hogy 2011-re több építkezéséhez is a Zala megyeiektől rendelt árut. A transzszibériai vasútvonalon leszállított, tölgyfából készült ablakok és ajtók értékesítéséből idén már 100-120 millió forint árbevételt várnak s máris folynak a tárgyalások a 2012-es kiszállításokról, amelyek további jelentős növekedést tesznek lehetővé.

A Dobriban működő egykori téeszmelléküzem a 90-es években került magánkézbe és az ezredfordulóig alacsony feldolgozottságú fűrészárut és parkettát szállított osztrák és svéd megrendelőknek. A minőségi faáruk készítése intarziás parkettákkal indult − ők készítették többek közt a Sándor-, az Ybl- és a Károlyi-palota padlóburkolatát, majd Kanadába és az Egyesült Államokba is szállítottak termékeikből. Az ajtó- és ablakkészítést egy idén tavasszal átadott új gépsorral valósítják meg.

A 140 millió forintos beruházáshoz 50 százalékos vissza nem térítendő támogatást kaptak. A Kínába kiszállítandó nyílászárókat lefestve és üvegezve, kompletten rakják vagonokba és konténerekbe. A mandzsúriai üzlet után jövőre már vélhetően Sanghajba is eljuthatnak a cég termékei.

Rovatok