Index Vakbarát Hírportál

A fiatalok csak rettegnek tanulás helyett

2011. június 28., kedd 15:17

A fiatal munkavállalók fele (47 százaléka) attól tart, hogy a közeljövőben elveszíti az állását, héttizedük mégsem tervezi, hogy továbbképzésre, tanfolyamra megy, vagy másik szakmát tanul ki - derül ki az Ipsos felméréséből.

A kutatásban megkérdezett hatszáz, 15-25 év közötti fiatalnak csak negyede dolgozik, a korosztály hattizede még tanul, egytizedük munkanélküli.

A tanulók meglehetősen pesszimisták elhelyezkedési esélyeiket illetően: 55 százalékuk szerint nehéz lesz állást találni iskoláik befejezése után. A kismamák félelmei még erősebbek, héttizedük úgy véli, hogy nehezen fogják majd visszavenni korábbi állásába.

A fiatal foglalkoztatottak sem teljesen nyugodtak, 47 százalékuk aggódik állása elveszítése miatt. Ezek a félelmek leginkább a szakképzettséget nem igénylő fizikai munkát végzők körében jelentkeznek: háromnegyed részük úgy véli, lehet, hogy hamarosan távoznia kell mostani munkahelyéről. A leginkább magabiztosak az érettségizett, diplomás szellemi munkakörben dolgozók.

A munkájukat biztosnak tekintő fiatalok túlnyomó többsége (80-90 százaléka) jelenleg nem gondolkodik átképzésben, új szakma elsajátításában, szakmai továbbképzésben. Az viszont különös, hogy az állásuk elveszítésétől tartó fiatalok kétharmada sem tervezi, hogy szakmai ismeretei bővítésével eladhatóbbá tegye magát a munkaerőpiacon.

Rovatok