Index Vakbarát Hírportál

12 kassza marad talpon

2011. július 8., péntek 07:35 | aznap frissítve

A működéshez minimálisan meghatározott kétezer feletti tagságot eddig 11 magánnyugdíjpénztár (mnyp.) érte el. Lehet még csatlakozó szereplő, de az általános vélekedés szerint a mezőny biztosan ritkul majd. A tagsági és a kezelt vagyonra vonatkozó adatok alapján viszont mindenesetre az élboly már egyértelműen körvonalazódik.

A működéshez minimálisan meghatározott kétezer feletti tagságot eddig 11 magánnyugdíjpénztár (mnyp.) érte el.  Az általános vélekedés szerint azonban a mezőny biztosan ritkul majd. A tagsági és a kezelt vagyonra vonatkozó adatok alapján mindenesetre az élboly már egyértelműen körvonalazódik, derül ki a Napi Gazdaság összeállításából. (A Postás és az Évgyűrűk pénztárak maradó tagságának 2011.09.30-i fordulónappal történő beolvadásával a VIT Nyugdíjpénztár, azaz mai nevén Pannónia Nyugdíjpénztár magán nyugdíjpénztári tagsága várhatóan 3460 fő lesz, így ez a kassza is folytatja működését, egészítette ki az Indexnek a körképet a cég.)

A piacot jelenleg az ING vezeti, második helyen az OTP, a harmadikon pedig − a legnagyobb bank kasszájától alig elmaradva − az Aegon áll. A korábban a piacot jócskán uraló OTP a maradók csekélyebb aránya miatt csúszott le. Amennyiben itt a szektor átlagának megfelelő tag maradt volna, akkor a létszáma több mint harmadával haladná meg a jelenlegit, és 20 százalékkal verne rá a második helyezettre.

Magánpénztárak adatai (2011. július)*
 Megnevezés  Létszám  Kezelt vagyon
   (ezer fő)  (Mrd forint)
Aegon 17 38,5
Allianz 10,8 24
Aranykor 3,1 9,2
AXA 13 30
Budapest 2,7 9,5
Erste 2,4 n. a.
Évgyűrűk 2,1 n. a.
Generali 2,1 3,5
ING 19,7 50
MKB 3,3 10,5
OTP 17,6 40
*az adatok tájékoztató jellegűek, több pénztárnál erősen kerekítettek
Forrás: kasszák, Napi Gazdaság-gyűjtés.

A további lehetőségeket persze nemcsak a maradók létszáma, hanem a kezelt vagyon nagysága, a tagok életkora (az nem túl biztató, ha rövidesen sokan mennek nyugdíjba, így bevételt nem, csak szogláltatási kiadást jelentenek majd) és jövedelem szerinti összetétele befolyásolhatja. A pénzügyi felügyelet a működés reális feltételeként egyenesen a korábbinak négyszeresére rúgó jövedelmet jelzett (Napi Gazdaság, 2011. június 28.). Az egy tagra jutó vagyon nagysága alapján egyébként a legjobb eredményt a Budapest és az MKB, a legrosszabbat pedig a Generali mutathatja fel. Nem mindegy viszont, hogy ez az előbbi paraméterek melyikének tudható be leginkább.

A "maradék" összesöprése viszont egyáltalán nem könnyű feladat. A közgyűlés határozata értelmében az Életútnál már július elsejétől megkezdődött a magánágazat végelszámolása. Korábban többször hangsúlyozták tagjaiknak, hogy ha még a végelszámolás kezdő dátuma előtt lépnek át más pénztárba, akkor a megtakarításukat átadhatják a választott szereplőnek, ha viszont csak a nyilatkozattételi felhívásra reagálva lépik ezt meg, megtakarításuk már csak a végelszámolás lezárulásakor kerülhet átadásra. Úgy tűnik azonban, ez sem aktivizálta tagjaikat (a 30 napon belül nem nyilatkozók visszakerülnek az állami rendszerbe). A limit alatti létszámú Dimenziónál még nem hívták össze az újabb közgyűlést (az előző elutasította a végelszámolást, a felkínált beolvadásnál pedig nem találták elég szélesnek a választékot), így kérdés, mi lehet az átlagnál érzékelhetően aktívabb tagokkal a jövőben.

Reálhozam: hiányzik 12 milliárd

Az Életút arra hívja fel a figyelmet, hogy a volt tagok közel 12 milliárd forinttól estek el azon technikailag szükséges módosítás miatt, hogy a reálhozam kiszámításánál nem a még rendelkezésre nem álló májusi, hanem a számításokhoz használható áprilisi inflációval kellett a kasszáknak számolniuk. Idén áprilisban ugyanis az infláció mértéke 0,6, míg májusban (mint azóta kiderült) 0,2 százalék volt. Ez az átadott, közel 3000 milliárd forintnál azt jelenti, hogy − mivel a kasszáknak mindkét hónapra 0,6 százalékos inflációval kellett számolniuk − 0,4 százalékkal magasabb szinten kellett megállapítani az elvárt vagyonértéket. Ebbe természetesen − hangsúlyozták a kasszánál − semmiféle szándékosságot nem kívántak belemagyarázni, már csak azért sem, mert a történet fordítva is alakulhatott volna. Ráadásul − tették hozzá − a kérdéses összeg ily módon a társadalombiztosítás rendszerében megnyíló egyéni számlák fedezetéül szolgálhat majd.

Rovatok