Index Vakbarát Hírportál

Visszaesett a beruházási hajlandóság

2011. július 20., szerda 12:21 | aznap frissítve

Stagnáló, enyhén visszaeső beruházási hajlandóságot  jelez a magyar vállalati szektorban a GfK és a Napi Gazdaság közös beruházási indexe. A most első alkalommal közzétett, negyedévente számított mutató -5,5 ponton áll, azaz a cégvezetők enyhén pesszimisták (a skála elvileg mindkét irányba 100 pontos, így most lényegében középen áll).

A 250 millió forint árbevétel alatti vállalkozások vezetői az átlagosnál rosszabbnak látják cégük kilátásait, míg a nagy, egymilliárd forintot meghaladó árbevételű, ötvennél több főt foglalkoztató vállalatok esetében az adatok már csekély derűlátásról tanúskodnak.

Meglepő módon a külföldi hátterű társaságok jóval optimistábbak a beruházásaik várható alakulását illetően, mint a magyar tulajdonú vállalkozások - derül ki a Napi Gazdaság olvasói közül a GfK Hungária útmutatásai alapján kiválasztott reprezentatív mintán elvégzett kutatás részletes elemzéséből.

A cégvezetők a munkavállalói juttatásokra fordítandó erőforrások esetében várják az egyik legnagyobb emelkedést a következő negyedévben, mindeközben azonban az alkalmazotti létszám csekély csökkenését valószínűsítik.

A működési költségekre, informatikai-, gépjármű-beszerzésre szánt összegek egyértelműen tovább csökkennek majd, az üzemanyag-költés esetében viszont  – persze kényszerűségből – jelentős kiadásemelkedést várnak a cégvezetők.

A vállalkozások továbbra is barátságtalan pénzügyi környezetre számítanak a következő negyedév során, az erre vonatkozó százas skálán mért részindex ugyanis -18 ponton áll.

Rovatok