Index Vakbarát Hírportál

Kevesebb lehet a reálhozam a vártnál

2011. július 22., péntek 07:51

A banki és postai átutalások költségét a magánnyugdíjpénztárak levonják a kifizetett reálhozam összegéből - írja a Napi Gazdaság. A reálhozam nem azonos az egyenlegértesítőkön szereplő hozammal, a pénztárak értesítőin ugyanis a tag egyéni számlájának egyenlege szerepel, amelyből le kell vonni a pénztártagság utolsó napja és a tagsági jogviszony utolsó napját megelőző hónap közötti időszak, a KSH által közölt, előző hónaphoz mért fogyasztói árindexek szorzatával képzett inflációs rátájának értékét. A reálhozam tehát a tag egyéni számlájának egyenlege (piaci érték) és a fenti módszerrel számított érték különbsége lesz.

A nyugdíjbiztosító korábbi adatainál többen maradtak a magán-nyugdíjpénztári rendszerben, számuk azonban nem éri el a százezret - derül ki a Stabilitás Pénztárszövetség tegnap kiadott összegzéséből. Borza Gábor, a Stabilitás Pénztárszövetség alelnöke közölte, az érdekvédelmi szervezet adatgyűjtése alapján 11 pénztár érte el a működéshez szükséges kétezer fős, öt pénztár (ING, OTP, Aegon, AXA, Allianz) pedig a 10 ezer fő feletti létszámot. A nagy piaci pénztáraknál összpontosul a tagok és a kezelt vagyon mintegy 80 százaléka.

A visszalépő tagokra jutó vagyon nagysága - nem végleges adatok alapján - 2827,5 milliárd forint, a maradók vagyona megközelíti a 234 milliárd forintot. A Stabilitás számításai szerint a visszalépett tagok átlagosan 80 ezer forint reálhozam-kifizetésben részesülnek. A kifizetések pedig már megkezdődtek.

Rovatok