Index Vakbarát Hírportál

Moody's: Marad a negatív magyar besorolás

2011. július 26., kedd 09:54

A magyar bankrendszer besorolási kilátása továbbra is negatív, mivel az eszközállomány minőségének további romlása várható, a jövedelmezőség gyenge marad és a működési környezetet változatlanul bizonytalan Magyarországon - írja a Moody's Investors Services hitelminősítő "Banking System Outlook: Hungary" című jelentésében.

A kedden nyilvánosságra hozott dokumentumban, amely az elkövetkező 12-18 hónap várakozásait tükrözi, a hitelminősítő kiemeli, hogy a magyar bankrendszert továbbra is a devizaeladósodottság magas, 70 százalékot meghaladó aránya jellemzi, ami magas kockázatokkal jár.

A Moody's szerint további nehézségeket okoz, hogy a gyengélkedő ingatlanpiac, illetve a rosszul teljesítő kis- és középvállalkozások is hitelpiaci kockázatot jelentenek a bankszektorra nézve.

A szervezet jelentésében hangsúlyozza, hogy 2010-ben súlyosan csökkent a bankok nyereségessége, elsősorban a kockázati költségek növekedése, az üzleti volumen zsugorodása, illetve a bankokra kivetett különadó miatt.

A hitelminősítő ugyanakkor kiemeli, hogy a legtöbb magyarországi pénzintézet egészséges pénzügyi mutatókkal rendelkező külföldi tulajdonában van, így a korábbiakhoz hasonlóan a jövőben is számítani lehet támogatásukra.

Rovatok