Index Vakbarát Hírportál

Különadóval bukhat az egykulcsos szja

2011. augusztus 25., csütörtök 12:25

Felmerült egy átmeneti időszakra szóló, a gazdagabb rétegeket sújtó szolidaritási adó magyarországi bevezetése, nyilatkozta Pálffy István kereszténydemokrata képviselő szerdán a Klubrádiónak.

A terhet egy bizonyos jövedelemhatár fölött fizettetnék meg azzal az indokkal, hogy ebben a helyzetben szükséges van szolidaritásra. Pálffy konkrét összeget nem említett.

Bár az új adó bevezetése még csak ötletszinten merült fel, megvalósításával a kormány korábbi gazdaságpolitikájának egyik központi elemét adná fel, az egykulcsos 16 százalékos személyi jövedelemadóztatást. Orbán Viktor múlt héten azt mondta: nem engednek "az arányos adórendszer teljes kiépítésének politikájából".

A portfolio.hu emlékeztet: Magyarországon nem előzmény nélküli a tehetősebb rétegek megadóztatása. 2007 január elsejével lépett életbe ugyanis a magánszemélyek különadója (4 százalékos szolidaritási adó a 36 százalékos kulcs felett), ami 2010. január elsején szűnt meg. Évente 20-25 milliárd forinttal gyarapította a költségvetést.

Délután már sikeresnek nevezte az egykulcsos adórendszert Pálffy István, a Kereszténydemokrata Néppárt frakciószóvivője az MTI-nek nyilatkozva: a kormánypárti politikus semmilyen egyeztetést nem tart erről szükségesnek. Leszögezte: szó sincs arról, hogy a szolidaritási adó bármiféle politikai alakot öltött volna, vagy javaslat lenne.

Rovatok