Index Vakbarát Hírportál

Sokat beszedhetnek a dohánycégektől

2011. szeptember 13., kedd 07:56

A 2011-es költségvetési évben pénzforgalmi tekintetben a cigaretta jövedéki adóján sokat foghat a kormány. Önmagában az adóemeléssel a Napi Gazdaság számítása szerint a mostani fogyasztás mellett legfeljebb 6,1 milliárd forint többlet folyhat be, az adójegy-készletezés jogszabálytervezetben foglalt megszüntetésével azonban december elsejére vissza kell szedni a kereskedelemből az összes régi zárjegyes terméket, és az újakkal felragasztottakat kell teríteni.

A polcokról "visszaszedett" adójegyeket természetesen vissza lehet igényelni, de arra senki sem számít, hogy a pénzt 2011. december 31-e előtt a hatóság visszautalja. Vagyis a gyártóknak minimum egy hónapnyi termékforgást meg kell finanszírozniuk, ami akár 32 milliárd forint is lehet - ennek egy része az adójegy visszaigényléséből 2012-ben visszafolyhat a gyártókhoz, írja a napilap.

Mint ismert, a törvényjavaslat három lépcsőben emelné a cigaretta jövedéki adóját, első körben november elsején. A drágulás rövid távon hatással lehet a feketepiacra, a NAV azonban eddig is jól kezelte a területet, így a jövőre tervezett bevételek a cigarettából akár teljesülhetnek is. A fogyasztás viszont az alacsonyabb közteherrel érintett sodródohány felé terelődik, amihez a tervezet egyelőre nem nyúlt drasztikusan. A sodródohány az adóemelés után is jelentős árelőnyt élvez, ma egy 19 szálas dobozhoz képest minimum 320, novembertől 390, májustól 450, jövő novembertől pedig 490 forinttal.

Rovatok