Index Vakbarát Hírportál

Esztergom 940 millió forintra perli a Suzukit

2011. szeptember 16., péntek 13:54

Az esztergomi önkormányzat 940 millió forintos keresetet indít a magyar Suzuki Zrt. ellen egy előszerződést követően meghiúsult telekvásárlás miatt – írja a szeretgom.hu internetes oldal.

Tétényi Éva a város független polgármestere közölte, hogy nem ért egyet a per indításával, mert számára fontos, hogy a város adófizetői biztonságos környezetben dolgozhassanak. Mivel a képviselőtestületi határozat zárt ülésen született, a polgármester az ügyről nem kívánt többet mondani, így nem cáfolta és nem is erősítette meg a szeretgom.hu további értesüléseit.

A portál információi szerint a Magyar Suzuki Zrt. vállalta, hogy zöldterületi mutatóinak javítása érdekében megvásárol egy telket az ipari parkban, ha a város a vételár jelentős részéből, körforgalmat épít az üzemhez. Erre egyébként Esztergom 2007-ben elfogadott rendezési terve kötelezte a céget.

2008 január 14-én az előszerződést is megkötöttek. Az autógyártó azonban utóbb elállt az adásvételtől, arra hivatkozva, hogy az önkormányzat a megállapodásban foglalt kötelezettségeit csak részben teljesítette.

A szeretgom.hu által megkeresett jogászok szerint a szerződés megkötésének elmaradására a vállalatnak lesz elégséges felhozható indoka a bíróság előtt. Az előszerződés megkötése után ugyanis a cég pénzügyi és gazdasági mutatói váratlanul negatív irányba mozdultak el. A válság előtt például 6000 alkalmazottja volt a gyárnak, míg napjainkbn 3300 ember dolgozik náluk.

A szeretgom.hu szerint az önkormányzat az időközben megépített körforgalom költségét – 331 millió forintot – szeretné a Suzukira terhelni, valamint peres úton elérni, hogy a gyár az előszerződés alapján mégiscsak kösse meg a szerződést az önkormányzattal. Az előterjesztést Steindl Balázs, az önkormányzat pénzügyi bizottságának elnöke, a helyi Fidesz-frakció vezetője készítette.

Amennyiben peres úton kötelezik a telek megvásárlására a Suzukit, gyárukból többszáz embert is elbocsáthatnak. Az érintett felek egyelőre nem nyilatkoztak a kérdésben.

Rovatok