Index Vakbarát Hírportál

Késik a THM-plafon

2011. szeptember 19., hétfő 13:35

A teljes hiteldíj mutatót (THM-et) 30 százalékban maximáló miniszterelnöki bejelentésből egy hónapon belül lesz csak törvényjavaslat, mivel Navracsics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter javasolta annak megvizsgálását, hogy az éven belüli hitelekre, illetve a hitelkártya szolgáltatásokra is vonatkozzon-e a THM plafon – mondta Rogán Antal a parlament gazdasági bizottságának elnöke, a bizottság hétfői ülésén Budapesten.

A bizottság egyhangúlag támogatta a pozitív adóslista létrehozását kezdeményező törvényjavaslat általános vitára bocsátását, viszont a végtörlesztésről szóló törvényjavaslat általános vitára alkalmasságáról való szavazásnál az MSZP-s képviselők tartózkodtak, az LMP-s képviselők pedig egyik szavazásnál sem voltak jelen. A kormánypárti képviselők mindkét javaslatra igent mondtak.

Mint azt korábban megírtuk, a tervezett THM-plafon a gyorshitelek végét jelentheti, de számos banki hiteltermék - elsősorban áruhitel - sorsa is kérdésessé válik, a bankok a thm csökkentése és a termékek megszüntetése között dönthet. Ha a plafon miatt szűkül a hitelezés, az visszaesést hozhat a fogyasztásban, miközben azt más tervezett jövő évi intézkedés - péládul az áfaemelés - is visszaveti. Ez pedig tovább ronthatja a növekedést, ami már a kormány számításai szerint is csak 1,5 százalékos lehet a korábban becsült 3 százalék helyett. A THM-plafon emellett érzékenyen érintheti a legalacsonyabb keresetűeket, hiszen nekik a pénzintézetek nem hajlandók alacsony kamatszint mellett kölcsönt adni, így könnyen az uzsorások felé terelődhetnek, akik ellen szintén fel akar lépni a kormány.

Rovatok