Index Vakbarát Hírportál

Megkaphatjuk az eltévedt reálhozamot

2011. szeptember 19., hétfő 16:47

Megjelent a Magyar Közlönyben hétfőn az a kormányrendelet-módosítás, amely lehetővé teszi, hogy azok a volt magán-nyugdíjpénztári tagok is hozzájuthassanak tagi kifizetésükhöz, akiknek a pénze a pontatlan adatok miatt visszaérkezett a magánnyugdíjpénztárakhoz.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szeptember 2-án jelentette be, hogy meghosszabbítják a reálhozamok kifizetésének határidejét. A volt pénztártagoknak a hatályos jogszabály szerint augusztus 31-ig kellett kézhez kapniuk a reálhozamot.

A mostani módosítás úgy rendelkezik, hogy a volt pénztártagok az át nem vett és a magánnyugdíjpénztárhoz visszaérkezett összegek esetében november 30-ig megjelölhetik azt a bankszámlaszámot vagy címet, amelyre a tagi kifizetés összegének átutalását, kiutalását kérik. A kasszáknak a kérelem kézhezvételét követő 8 munkanapon belül intézkedniük kell az összeg kiutalásáról.

Ha a volt tag november 30-ig nem kéri a tagi kifizetés összegének kiutalását, átutalását, a magánnyugdíjpénztárnak legkésőbb december 20-ig át kell utalnia a hozzá visszaérkezett összeget a Nyugdíjbiztosítási Alapnak, annak érdekében, hogy jóváírják a volt tag társadalombiztosítási rendszerben létrejövő egyéni számláján.

Ha a pénztárhoz visszaérkezett tagi kifizetés összegét a kassza már átutalta az alapnak, köteles 8 munkanapon visszaigényelni tőle. Az alap 8 munkanapon belül köteles a visszaigényelt összeget a magánnyugdíjpénztár számlájára átutalni, a kassza pedig 8 munkanappal a visszaigényelt összeg jóváírása után köteles intézkedni a visszalépő tagi kifizetés kiutalásáról. (A kasszáknak a hozzájuk visszaérkezett összeget legkésőbb november 20-ig át kellett utalniuk a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz.)

Rovatok