Index Vakbarát Hírportál

Megint minket emlegetnek

2011. szeptember 27., kedd 07:45

Sok befektető összeráncolta a szemöldökét, amióta az új magyar kormány 2010 májusában hivatalba lépett, kezdi Magyarországról szóló beszámolóját a CNBC gazdasági hírcsatorna, amely külön fejezetet szentelt a kelet-európai térség 2011-es kilátásainak.  Szerintük "a nem ortodox, magyar gazdaságpolitikai intézkedések nyugtalanítják a befektetőket",

A tudósítás a szokatlan kormányzati lépések között felidézi a tavaly kivetett ágazati különadókat, majd a magánnyugdíjpénztárak felszámolását, valamint a devizahiteleseknek nyújtott árfolyamrögzítés lehetőségét.

A gyenge gazdasági növekedés, valamint a devizahitelek nagy aránya miatt a kormánynak szokatlan gazdaságpolitikai intézkedésekhez kell nyúlnia, ahogyan tette ezt tavaly is, fejtette ki meglátásait a CNBC-nek Simon Quijano-Evans, az ING feltörekvő piaci vezető közgazdásza.

A legutolsó, szeptember közepén kidolgozott javaslat azonban nagy felháborodást váltott ki - írja a gazdasági hírcsatorna a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéssel kapcsolatban.

"Õszintén szólva, Magyarországon ebben a pillanatban óriási a zavar. A végtörlesztéssel kapcsolatos törvény a legrosszabbkor érkezett. Egy olyan időszakban, amikor mindenki minden miatt aggódik" - fogalmazott a CNBC-nek Tóth Gyula, az UniCredit londoni elemzője, aki szerint Magyarország hitelességveszteséget szenved el a döntés hatására. A bank szakértője szerint a befektetőknek nem ajánlatos most az országba fektetni. Nincs hová bújni Magyarországon - tette hozzá Tóth Gyula.

Rovatok