Index Vakbarát Hírportál

Rogán a referenciakamat bevezetését sürgetné

2011. október 4., kedd 17:10

Október végéig a parlament elé kerülhet a referenciakamatról szóló törvényjavaslatot, mondta Rogán Antal kedd délutáni sajtótájékoztatóján.

Mi az a referenciakamat?

A referenciakamat egy, az egyes bankok által közvetlenül nem befolyásolható kamat, ami lehet például adott deviza alapkamata, vagy egy a banközi piacon jegyzet kamat. A lényeg, hogy a hiteltermék kamata a referencia+X százalék. Ez könnyebb összehasonlíthatóságot és nagyobb kiszámíthatóságot jelent, ha hirtelen megugrik például a bank forrásköltsége, akkor azt nem feltétlen tudja érvényesíteni az ügyféllel szemben.

A gazdasági bizottság fideszes elnöke szerint a referenciakamat bevezetése azért különösen időszerű, mert a jelek arra mutatnak, hogy egyes bankok szándékosan túlárazzák a forinthiteleket, és azok következetes drágításával arra törekednek, hogy "a végtörlesztés lehetősége ne legyen lehetőség, vagy csak nagyon keveseknek".

Rogán leszögezte, ha a forinthitelek drágítása folytatódik, elképzelhető, hogy felgyorsítják a referenciakamatról szóló szabályozás bevezetését. A politikus ugyanitt megismételte reggeli bejelentését, miszerint a pénzintézetek ellen kartellezés gyanújával vizsgálatot kezdeményez a GVH-nál, és a PSZÁF-nál.

A referenciakamat bevezetése nem új ötlet, már egy évvel ezelőtti MNB-javaslatban is előkerült, legutóbb pedig Orbán Viktor beszélt róla a parlamentben az országvédelmi akcióterv ismertetésekor. Úgy vélte ez segíthet azoknak is, akik nem tudják igénybe venni a rögzített árfolyamon való végtörlesztést. Bár a referenciakamat bevezetése Európában széleskörűen alkalmazott, és jogilag is kevésbé aggályos, mint például a rögzített árfolymon való végtörlesztés, a kormány a mai napig nem nyújtotta be az erről szóló törvényjavaslatot.

Pedig az adósoknak alighanem érdemi segítséget nyújthatna, az MNB szerint meg lehet találni a módját annak, hogy a referenciakamatokhoz kötött termékekre való áttérést a már meglevő hitelállomány adósainak is biztosítsák. Úgy vélték, a referenciakamathoz kötött hitelek előírása a banki versenyt is erősítené, a fogyasztóknak könyebbé tenné a választást, így ezen keresztül is olcsóbbá válhatnának a hitelek.

Rovatok