Index Vakbarát Hírportál

Külföldi befektetők is jól járhatnak a végtörlesztéssel

2011. október 12., szerda 07:37

Valamennyi befektetőnek kedvez a végtörlesztési törvény: mivel az a devizahitelekre is vonatkozik, azok a külföldiek is élhetnek a kedvezményes törlesztéssel, akik Magyarországon vettek hitelből lakóingatlant. Nagyjából nyolcezren lehetnek a Napi Gazdaság szerint.

Igen jó befektetésként értékelhetik magyarországi lakásvásárlásukat majd azok az ír, spanyol vagy izraeli befektetők, akik itteni ingatlanjaik megszerzését magyarországi banktól felvett devizahitel segítségével bonyolították le. A végtörlesztési törvény tegnapi második körös módosítása okán ugyanis ők is kedvezményezettjei lettek a fix árfolyamon történő végtörlesztésnek.

Ez azt jelenti, hogy ők is 180 forintos svájcifrank-, illetve 250 forintos euróárfolyamon törleszthetik kölcsöneiket, amelyekhez ráadásul a szükséges eurót közel 300 forintos árfolyamon cserélhetik forintra. A törvény kimondja ugyanis, hogy a végtörlesztést devizahitel esetében is csak forintban lehet teljesíteni.

A lakásboom öt éve alatt, 2008-ig évente körülbelül ötezer külföldi vett új, illetve használt lakást Budapesten - a KSH évi több mint háromezret regisztrált, de ebben nem szerepeltek a cégek által vásárolt lakások -, s ebből a 25 ezres körből nagyjából nyolcezren lehettek, akik hitelből finanszírozták a vételárat - mondta Péter Ágnes, a Infini Consult ügyvezetője. Ezek a hitelek hozzávetőleg fele-fele arányban svájcifrank-, illetve euróalapúak - tette hozzá.

Ha egy befektető 2007-ben 250 forinton tízmillió forintnak megfelelő hitelt vett fel, akkor 40 ezer euró tőketartozásra tett szert. Az egyszerűség kedvéért számoljunk azzal, hogy tőketartozása az elmúlt évek alatt nem csökkent, azaz továbbra is 40 ezer euróval adós, ami forintban - 295-ös jegyzést feltételezve - 11,8 milliónak felel meg. Ha most a végtörlesztést választja, akkor a rendelettel újra tízmilliósra szelidített tartozás rendezéséhez elegendő 33,9 ezer eurót beváltania. A fennmaradó 6,5 ezer euró így lesz tuti nyereség, a banknak pedig 1,8 millió forintos bukta. Ha a befektető 250 alatt adósott el, a nyeresége ennél értelemszerűen kisebb.

Jogi szakértők szerint uniós tagságunk okán nem lenne könnyű megoldani a külföldi befektetők kizárását. Annak előírása például, hogy a hitelfelvevő lakja az ingatlant, nem lehet elvárás, mert azzal például azokat is kizárnák a végtörlesztés lehetőségéből, akik gyermekeiknek vettek lakást devizahitelből. Ugyanígy megtizedelné a szabad felhasználású jelzáloghitelesek oldalán is a végtörlesztésre jogosultak körét egy ilyen előírás. Az mindenesetre ismét bebizonyosodott, hogy az eddiginél körültekintőbb jogalkotói gyakorlatra lenne szükség.

Rovatok