Index Vakbarát Hírportál

250 főt küldhet el a Magyar Telekom

2011. október 18., kedd 16:13

A Magyar Telekom bejelentette, hogy jövőre összesen 250 munkavállaló elbocsátását tervezi. Erről, valamint egyéb költséghatékonysági intézkedésekről megállapodott  a társaságnál működő érdekképviseletekkel. A cég kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közölte: az elbocsátott munkavállalók többsége várhatóan 2011 végén távozik a társaságtól.

Ez a szám nem tartalmazza egyebek között a vezetői állomány csökkenését és a nyugdíjazással megvalósuló munkaviszony megszüntetéseket. Ezenkívül további költséghatékonyság elérése érdekében szervezeti átalakítások is várhatók, az igazgatók száma például 24 százalékkal fog csökkeni.

A végkielégítéssel kapcsolatos költségek teljes összege megközelítőleg 2,6 milliárd forintot tesz ki, amelynek döntő hányadát 2011. negyedik negyedévben könyvelik el.

A megállapodás értelmében 2012-ben nem lesz általános alapbérfejlesztés. Ugyanakkor, eleget téve a kormány elvárásának – amely szerint a kedvezőtlen adóváltozások miatt az átlag alatti fizetéssel rendelkező munkavállalókat bérkompenzáció illeti meg – az érintett munkavállalók esetében nő a béren kívüli juttatások mértéke. Ezzel párhuzamosan, a vezető pozíciókban dolgozóknak járó béren kívüli juttatások mértéke csökken.

A bejelentett intézkedések a 2010. évi végkielégítéssel kapcsolatos ráfordítások és aktiválás nélküli teljes munkaerőmenedzsment-költségekhez képest 2012-re mintegy 3,4 milliárd forintos megtakarítást jelentenek, amely az azt megelőző 2 évben (2008-tól 2010-ig) elért 13,9 milliárd forintos megtakarítással együtt 4 év alatt összesen 13,8 százalékos költségcsökkentést eredményez.

Mindezeken túl – a jövő év előkészítése folyamatában – a piaci viszonyoktól függően további hatékonysági intézkedések végrehajtását is tervezi a menedzsment - áll a közleményben.

Rovatok