Index Vakbarát Hírportál

Matolcsy: Reális veszély a leminősítés

2011. október 26., szerda 16:00 | aznap frissítve

Bár a kormány jelenleg is együttműködik a Nemzetközi Valutaalappal, hitelszerződésről azonban nem tárgyalnak – mondja Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasz csütörtökön megjelenő számában.

A tárcavezető szerint az IMF-hez való visszatérés egyértelműen a gyengeség jele volna, ugyanakkor reális veszélynek tartja, hogy valamelyik hitelminősítő esetleg ront hazánk adósbesorolásán. (A Moody's és a Standard & Poor's is októberre ígérte hazánk minősítésének felülvizsgálatát, így ha tartják magukat ígéretükhöz, akkor még a héten, a hosszú hétvége előtt közzé kell tenniük a verdiktet. A leminősítéssel kapcsolatos részletekről itt olvashat bővebben.)

Minden devizahiteltől szabadulna

Matolcsy a devizahitel-állomány leépítése kapcsán a lapnak azt mondta: minden épelméjű gazdasági szereplő, így a vezető bankárok is pontosan tudják, hogy „ezt a mérgező, idegen testet, mint amit a devizahitel-állomány jelent a magyar bankrendszerben, ki kell venni a gazdaságból”.

A tervekről annyit árult el a tárcavezető, hogy a kormány egy alternatív finanszírozási rendszer kialakításán dolgozik, amiben akár egy állami alapítású lakossági bank is szerepet kaphat, és sor kerülhet a még működő állami tulajdonú pénzintézeti kör feltőkésítése is.

Matolcsy utalt arra is, hogy a háztartási hitelállomány leépítése után a kormány a vállalkozásokat és az önkormányzatokat is megszabadítaná a devizahitelektől. Az asdósságok forintosításához a kis- és középvállalkozásoknak kamattámogatott hitelkonstrukciót is ígért a tárcavezető.

Rovatok