Index Vakbarát Hírportál

Osztrák elnököt kaphat a BÉT

2011. október 26., szerda 09:11

Két hónapja ürült meg Patai Mihály és Cselovszky Róbert lemondása nyomán a BÉT igazgatósági és felügyelőbizottság-elnöki posztja, ezek betöltésére november 10-ére hívták össze a BÉT újabb rendkívüli közgyűlését. A jelek szerint Michael Buhl bécsi tőzsdeelnök személyében osztrák elnöke lehet a budapesti tőzsdének - írja a Napi Gazdaság.

A novemberi rendkívüli közgyűlés napirendjén it-tag és fb-tag megválasztása szerepel, de valójában a sima tagválasztásnál jóval nagyobb a tét. A legutóbbi, szeptember 6-ai rendkívüli közgyűlésen a BÉT-részvények 68,5 százalékával rendelkező osztrák konzorcium keresztül akarta vinni a BÉT-en 12 éve kiszolgáló MMTS kereskedési rendszer lecserélését a német és a bécsi tőzsdén is használt Xetra-rendszerre, ám ez a magyar tőzsdetagok ellenállásán meghiúsult.

Az osztrák nyomás miatt lemondott tisztéről Cselovszky Róbert, az fb és Patai Mihály, az igazgatóság elnöke, ám végül kompromisszum született: a BÉT új üzleti modelljéről egy későbbi közgyűlés dönt, és az új kereskedési rendszer bevezetésével megvárják a NYSE-Deutsche Börse frigy nyomán várhatóan Frankfurtban (és Bécsben) is bekövetkező rendszercserét.

Egyes hírek szerint az osztrák tulajdonosok most novemberben szerettek volna szavazni az új üzleti modellről - ami hosszabb távon akár az elszámolási rendszer régiós összpontosítását, más olvasatban a magyar Keler kiüresítését is jelentheti -, ám a magyar brókercégek nem érezték elég előkészítettnek az ügyet, így végül nem került napirendre.

Tőzsdei körökből kiszivárgó pletykák szerint az osztrákok is azzal számolnak, hogy az fb-be a magyar brókercégek és bankok jelöltje kerülhet, aki vezetheti a testületet. Erre a jelek szerint Szécsényi Bálintnak, az Equilor vezérigazgatójának lehet a legnagyobb esélye.

Ugyanakkor az igazgatóságba az osztrákok állítólag nem szándékoznak újabb magyart beengedni. A testület alelnöke jelenleg Michael Buhl, a bécsi tőzsde elnöke, tagjai Barlay Róbert (OTP), Mohay György (BÉT-vezérigazgató), Szabó László, míg az fb-nek jelenleg mindkét tagja külföldi.

A bécsiek által jelölt új it-tagról úgy hírlik, hogy bár rendelkezik magyar felmenőkkel, nem az elnöki poszt várományosa. Sokkal inkább az Michael Buhl, a bécsi tőzsde regionális ambícióit régóta megtestesítő elnöke. Buhl ugyan nemzetközi téren ismert személyiség, ám borítékolható, hogy esetleges megválasztása "magyar tőzsdeelnökké" aligha fogja a hazai közvélemény - és politika - lelkes tetszését kiváltani.

Rovatok