Index Vakbarát Hírportál

Csúfos bukás az állampapír-aukción

2011. október 27., csütörtök 16:32

Jó ideje nem történt már olyan eset a magyar államadósság rendszer újrafinanszírozását szolgáló, általában jelentős túlkereslet mellett tartott állampapír-aukciókon, mint ma. A 12 hónapos diszkont kincstárjegy-aukción a 40 milliárd forintnyi meghirdetett mennyiségre mindössze 22,8 milliárd forintnyi vételi ajánlatot nyújtottak be az elsődleges forgalmazók.

Ezt, és a befektetők által várt 6,35-6,4 százalékos kamatokat látva végül egyetlen ajánlatot sem fogadott el az Államadósság Kezelő Központ. Ebben a KBC Equitas elemzése szerint szerepet játszhatott az, hogy az ÁKK nem szerette volna a magas kamatok elfogadásával egy rövid távú kamatemelés lehetőségét sugallni – tegnap az ÁKK által közzétett 12 hónapos referenciahozam csak 6,25 százalék volt.

Kamatemelésre várva

Ugyanakkor az aukció kudarcából is látszik, hogy egyre erősebben várják a befektetők, hogy a forint gyengülése miatt kamatot emeljen az MNB.

„Az emelés felé tart minden” – mondta Barcza György, a K&H vezető elemzője az Indexnek még tegnap a várható kamatpályáról. „Eddig viszonylag sikeresen tudott operálni a költségvetési hitelesség és a deficitcél tartásával a kormány, most azonban kezdjük átlépni azt a határt, ahol ez már nem tudja megfékezni a forint gyengülését. Most már szükség van a következő eszközre, ez pedig a kamatemelés.”

Ezt a befektetők is tudják, így vélhetően inkább kivárnak, amíg magasabb kamatot kaphatnak a befektetésükért. A kudarcban emellett szerepet játszhatnak az ország leminősítésével kapcsolatos aggodalmak is, ez ugyanis megemeli az országkockázatot és önmagában is emeli a befektetők által elvárt hozamot.

Nem tud erősödni a forint

Közben hiába szárnyalnak a világ tőzsdéi az éjszakába nyúló eurózóna-csúcs megnyugtató eredményei miatt, a forint tegnap délután óta nem tudott hosszabb időre érdemben erősödni az euróval szemben.

Pedig a világ tőzsdéi valósággal szárnyalnak: négy óra után nem sokkal a német Dax több mint 5 százalékos pluszban járt, de a BUX is 3,5, a londoni FTSE 2,94, a párizsi Cac 40 pedig 5,81 százalékkal állt magasabban mint a tegnapi záráskor.

Ennek ellenére a forint ma reggel ismét átlépte a 300-as szintet az euróval szemben, és csak a vártnál jobb amerikai növekedési adatok tudták visszalökni ez alá. Délután azonban már ismét 300 forint fölött volt az unió közös pénzének árfolyama.

Rovatok