Index Vakbarát Hírportál

Államosítják a Rábát

2011. november 7., hétfő 12:48 | aznap frissítve

Kiderült, mi állt a Rába-részvények kereskedésének múlt hét szerda óta tartó felfüggesztés mögött: az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn keresztül ma nyilvános vételi ajánlatot tett a társaság részvényeire, darabonként 815 forintos áron. Ez feltűnően magas érték, hiszen a legutóbbi záróár 621 forint volt, míg az elmúlt egy évben 480 és 939 forint között változott az árfolyam (de ez utóbbit, a csúcsot még 2010 novemberében produkálta a részvény).

 

„A tranzakció célja, hogy a vállalatban a különböző társaságain, alapjain és szervein keresztül jelenleg 16,15 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező Magyar Állam érdemi befolyáshoz jusson a Rába Holding Nyrt-ben” – derül ki az MNV közleményéből.

Az állam legutóbb augusztusban szerzett részesedést a cégben, akkor az Államadósság Kezelő Központ 1 577 558 darab részvényt vásárolt, ami 11,7 százalékos befolyást jelent a társaságban. Jelenleg is az állam a cég legnagyobb tulajdonosa, derül ki a BÉT honlapjáról: a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak 12,79 százalékos tulajdona van a cégben, a DRB Hicom Groupnak 10,85 százaléka. Emellett van egy 6,91 százalékos sajátrészvény-csomag, míg a további 69,45 százalék a tőzsdén forgó közkézhányad.

„A kormány a hosszú távú stratégiai célok, gazdaságfejlesztési elképzelések mentén erősíteni kívánja az állami szerepvállalást a járműipari ágazatban” – áll az MNV mostani közleményében.

Az MNV nyilvános vételi ajánlatát a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a november 7-i bejelentéstől számított legfeljebb 10 munkanap alatt hagyhatja jóvá. A Felügyelet által jóváhagyott vételi ajánlat alapján majd 30 nap áll a Rába Holding Nyrt. részvényesei rendelkezésére, hogy részvényeiket értékesítsék a magyar államnak.

Rovatok