Index Vakbarát Hírportál

Kétezren osztozunk egy bankautomatán

2011. november 9., szerda 12:30 | aznap frissítve

A magyarok bankot lakóhelyük vagy munkahelyük közelében választanak, és a megközelíthetőség még a kondícióknál is fontosabb számukra – derül ki a GfK csoport kilenc országra kiterjedő felméréséből. Az adatok szerint a pénzintézeti fiókok elhelyezkedése Ausztriában a legsűrűbb, míg bankjegykiadó automatából Ukrajnában és Horvátországban is több van, mint hazánkban.

Hazánkban nagyjából minden háromezer emberre jut egy fiók – ez az arány a vizsgált országok közül Ausztriában volt a legmagasabb, ahol a 8,2 milliós lakosságra több mint 4100 bankfiók jut. Az EU országai közül banki ügyintézés szempontjából Ciprus nyújtja a legnagyobb kényelmet polgárainak: ott egymillió lakosra közel 1200 egység jut, de még a spanyol polgárok is könnyen elérik az ezer lakosonkénti 1 bankfiókot.

Magyarországon az ATM-ek sűrűsége átlagosnak számít a vizsgálat szerint, ami Magyarország mellett Ausztria, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Lengyelország, Szerbia, Macedónia és Ukrajna pénzügyi piacára terjedt ki.

Szlovénia és Ausztria elsősége nem meglepő e téren, viszont az talán igen, hogy Horvátországban és Ukrajnában is több automata jut egy lakosra, mint nálunk. Magyarországon a fiókok számánál harmadával több az ATM, így egy automatán nagyjából kétezren osztozunk. Hasonló az arány a szomszédos Szlovákiában, de Lengyelországban, és Macedóniában is. A fiókok és az ATM-ek eltérő elterjedtségére a pénzügyi kultúra és a szokások különbözősége adja meg a választ.

Az internetbank-használat aránya legnagyobb mértékben az internet penetrációtól függ, de befolyásolja azt más banki szolgáltatások (pl. megtakarítások, hitelek) elterjedtsége és a pénzügyi kultúra szintje is csakúgy, mint a különböző lakossági attitűdök. Az e-banking terén élen járnak a balti országok, Csehország és Szlovénia. Ezekben az országokban mindhárom feltétel adott. Hazánk az e-bankolásban is a középmezőnyhöz tartozik, de ha folytatódik az internethasználat dinamikus elterjedése, akkor az elektronikus banki ügyintézés is tovább növekedhet.

A magyarok bankválasztását továbbra is leginkább a bankfiók közelsége, illetve a megszokás, hagyomány határozza meg. „A bankfiók közelségét fontosabbnak tartják a magyarok, mint a jó kondíciókat, és általában 5-15 perces távolságban keresnek bankfiókot a lakóhely vagy a munkahely közelében” – idézi a közlemény Dunai Albertet, a GfK Hungária pénzügyi szektorának menedzserét.

Rovatok