Index Vakbarát Hírportál

Bod Péter Ákos: 2012 cudarul indulhat

2011. november 21., hétfő 08:30 | aznap frissítve

Bod Péter Ákos szerint a magyar gazdaságpolitikai kormányzás kiszámíthatatlansága okozza a kockázatok jelentős részét. A közgazdász azt mondta: a kormánynak van valamilyen szándéka, de ez nem biztos, hogy ebben a formában megvalósítható.

A hét elején dőlhet el, hogy a piacok hogyan kezelik a Nemzetközi Valutaalapról szóló magyar kormányzati bejelentéseket, nyilatkozatokat - mondta az Info rádióban Bod Péter Ákos. Az egyetemi tanár szerint a kormánynak van valamilyen szándéka, de ez nem biztos, hogy ebben a formában megvalósítható.

A jobboldali közgazdász, aki a rendszerváltás után ipari és kereskedelmi miniszter, majd 1991-1994 között a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt, nem most beszélt először kritikusan, a hivatalos kormányzati véleménynél pesszimistábban a gazdasági kilátásokról. Október elején az elsők között beszélt arról, hogy 2012-ben akár 1 százalékos recesszió is jöhet az országban, míg szeptemberben arról beszélt egy, a kormányfő részvételével tartott megbeszélésen, hogy az egykulcsos adó eddig nem váltotta be a hozzá fűzött növekedési reményeket.

„Meglátjuk, hogy a tőkepiac hogyan reagál majd. Gondolhatják azt a hitelezők, hogy a kabinet belátta, szükség van valamilyen védőhálóra, de az is lehet a bejelentés olvasata, hogy a kormány úgy látja, hogy a helyzet rosszabb, és már nem bízik abban, hogy a következő év konszolidált lesz” – mondta.

A közgazdász szerint egyértelműen nemcsak a külső tényezők jelentenek kockázatokat a magyar gazdaságra. Bizonytalansági tényező maga a kormány, mivel sok programot indított el - tette hozzá.

Bod Péter Ákos szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter személye és hitelessége is kulcskérdés a következő időszakban. Az egyetemi tanár kiemelte: újabb irányvételek és kanyarok jönnek, ezek pedig követhetetlenek. Óriási belső bizonytalanság is van, ami személyekhez is kötődik, ezért a kormányfőnek rendet kellene teremteni ahhoz, hogy bármilyen irányt is vesz a gazdaságpolitika, az hitelessé váljon - fejtette ki.

A közgazdász megjegyezte, hogy több forgatókönyvvel kell számolni a következő időszakra. Elcsitulhatnak a hullámok, de arra is fel kell készülni, hogy 2012 cudarul indul majd - vélekedett.

Rovatok