Index Vakbarát Hírportál

Sodexo: Erzsébet meglepett minket

2011. november 23., szerda 13:20

"Az Erzsébet utalványt úgy értelmezzük mint egy új, állami szereplő belépését az étkezési utalványok piacára. Erősödik a verseny, ami nem baj" – mondta az Indexnek a Sodexo ügyvezető igazgatója. Bessenyey Bálint elmondta, a cégek között jelenleg is nagy verseny van a munkaadók kegyeiért, az állami, már januártól megjelenő Erzsébet-utalványról is hosszabb távon a munkaadók mondanak majd véleményt. Kétségét fejezte ki ugyanakkor, hogy egy hónap alatt jól működő országos hálózat építhető ki: a Sodexonak jelenleg 40 ezer elfogadóhelye van Magyarországon, egy hasonló kialakítása hosszú időbe telhet.

Mindenkit meglepett

Mint ismert, hétfőn a jövő évi adótörvények zárószavazása előtt beadott egyik módosító javaslat szerint januártól bevezetik az állami étkezési utalványt. „Minden piaci szereplőt váratlanul ért az Erzsébet-utalvány bevezetésének bejelentése, a korábbi tervekben ez nem szerepelt” – közölte az iparági szereplőket összefogó Étkezési Utalvány Forgalmazó Egyesülés (EUFE) az Index kérdésére.

Szerintük a változások mind a munkáltatókat, mind a munkavállalókat, de csakúgy a vendéglátóipart is nagyban érintik. Az EUFE szerint a szervezet jelenleg elemzi a kialakult helyzetet, állásfoglalásukat és a jövőre vonatkozó elképzeléseiket jövő hét közepéig alakítják ki, illetve juttatják el a sajtó képviselőihez.

Korábban arról volt szó, hogy állami kibocsátású utalvány leghamarabb egy év múlva jelenhet meg. Meglepetés, hogy a kibocsátó a Nemzeti Üdülési Alapítvány lesz – a piacon a Magyar Postáról pletykáltak –, és meglepetés maga a név is. Egyes feltételezések szerint a szegényeket segítő Szent Erzsébethez lehet köze, a rossz nyelvek szerint azonban csak most szombaton találták ki, és a naptárról lesték el a nevet.

Bessenyei Bálint elmondta: 2012-től átalakul a béren kívüli juttatások rendszere, így például az adózás mértéke 19,04 százalékról 30,94 százalékra nő, a papír alapú utalványos étkezési hozzájárulás kedvezményesen adható összege pedig 18 ezerről havi 5000 forintra csökken. A további részletek kapcsán kifejtette: a cafeteria egyik formája a 2012. január elsejétől bővülő Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) lesz, az általa adható kedvezményes adózású keretösszeg pedig 300 ezer forintról 450 ezerre emelkedik. Bessenyey hozzáfűzte: a cafeteria keret kedvezményes adózása 500 ezer forintban lesz maximalizálva 2012-ben.

A többség megtartja

A Sodexo kutatást végzett munkaadó partnerei között a béren kívüli juttatások átalakuló rendszeréről. Közel 1400 vállalat képviselője kapcsolódott be a vizsgálatba, több mint 610 kis- közép- és nagyvállalat fejtette ki részeletesen, mit tudnak a változásokról, mit várnak, mit terveznek. A válaszadók együttesen több mint 80 ezer alkalmazottat fogalkoztatnak.

A nyilatkozók 70 százaléka szerint vállalata jövőre is ad cafeteria támogatást dolgozóinak, a béren kívüli juttatásokról lemondó cégek többsége pénzügyi nehézségeire hivatkozott. A felmérés a jövő évi változásokra is rákérdezett; a válaszokból kiderült, hogy a cégek 72 százaléka már hallott a béren kívüli juttatásokat érintő törvényi változásokról, míg 25 százalék nem értesült ezekről. A válaszadók 95 százaléka továbbra is piaci alapon működő utalványos rendszert szeretne, nem örülnek ugyanakkor annak, hogy az étkezési utalványban adható összeg csökken.

A felmérés azonban még a hétfőn beadott, zárószavazás előtti módosítás előtt készült, itt az eredeti szándékhoz képest növelik az étkezésre fordítható béren kívüli juttatások mértékét. A korábbi törvényszöveg szerint a munkaadó a papír alapú, havi 5000 forintos utalványos étkezési hozzájárulás vagy 12 500 forintnyi üzemi étkezés közül választhat. A hétfői módosítás szerint a két juttatás nem zárja ki egymást.

Rovatok