Index Vakbarát Hírportál

Hibák vannak a kötelezőkalkulátorokban

2011. november 30., szerda 10:06 | aznap frissítve

A pénzügyi felügyelet felszólított több, a kötelező-biztosítási piacon jelentős biztosításközvetítőt, hogy netes díjkalkulátoruk működtetése során tartsák be a fogyasztók megfelelő, korrekt és teljes körű tájékoztatását szolgáló elvárásokat. A PSZÁF közleményéből az nem derült ki, hogy mely közvetítőknél talált eltéréseket.

A 2011. október 30-án közzétett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) díjhirdetése után a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete többször áttekintette a jelentős piaci súlyú független biztosításközvetítők honlapjainak kgfb-díjkalkulátorait, és az ezeken számított díjakat összevetette a biztosítók honlapjain kalkulált díjakkal. A díjkalkulátorok első áttekintése után a PSZÁF megállapította: több független biztosításközvetítőnél eltérnek a díjszámító programjukkal kalkulált, s a biztosítók által az országos napilapokban megjelentetett díjtarifában közzétett feltételekkel kalkulált díjak, közölte szerdán a PSZÁF.

A felügyelet azt tapasztalta, hogy a piaci szereplők folyamatos korrekciókat végeznek a díjkalkulátorok igénybe vételével számított díjak, és a biztosítók honlapján kalkulált díjak eltéréseinek kiküszöbölésére, a biztosítói kedvezmények pontos alkalmazása érdekében.

A fogyasztók érdekeinek védelmében alapvető, hogy a független biztosításközvetítők honlapján elérhető díjkalkulátor pontosan tartalmazza mindazon kedvezményeket, pótdíjakat és egyéb feltételeket, melyeket az egyes biztosítók díjhirdetésükben közzétettek, közölte a felügyelet. „Ezért a közvetítőknek megfelelő körültekintéssel kell eljárniuk a díjkalkulátorok paraméterezésekor, különösen a kedvezmények és pótdíjak mértéke, az igénybe vehető kedvezmények maximuma, s a biztosítók által alkalmazott, a biztosítási díj minimumaként meghatározott összeg pontos feltüntetése érdekében” – olvasható a közleményben.

A felügyelet arra is felszólította a független biztosításközvetítőket, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet az általuk működtetett díjkalkulátorban szereplő, a fogyasztók tájékoztatását szolgáló funkciók megfelelő és pontos tartalmi kialakítására.

Rovatok