Index Vakbarát Hírportál

Ezentúl nem fizetünk az államtitkárok bankszámlájáért

2011. december 2., péntek 16:31

A nemzetgazdasági miniszter helytelennek tartja azt az eddigi gyakorlatot, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és háttérintézményeinek vezetői folyószámlaköltség-térítést kaptak. Ezért azonnali hatállyal intézkedett, hogy a jövőben ezt a juttatást megszüntessék.

Matolcsy György egyúttal felkérte a tárca és háttérintézményeinek a vezetőit, hogy az idén kapott bruttó 20 ezer forintos juttatást utalják át az Államadósság Csökkentő Alapba, jelent meg a kormány.hu-n.

Korábban az Index írta meg, hogy egyes állami vezetők folyószámla-költségtérítés címen is kapnak pénzt. Ez a tétel az „egyéb pénzbeli juttatás adatok" között szokott megjelenni, ugyanott, ahol például a deviza-napidíjak vagy a cafeteria-juttatások.

A közzétett kimutatások szerint 2011-ben összesen 50 000 forintot vettek fel ezen a címen Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárai, és más tárcáknál is osztottak kisebb összegeket. Pedig a bankszámla fenntartásának költsége a legritkább esetben kerül csak ennyibe. A legdrágább, prémium ügyfeleknek ajánlott konstrukciók havi 4000 (évi 48 000 forintba) kerülnek ugyan, de általánosságban elmondható, hogy könnyen lehet olyan pénzintézetet találni, ahol havi 150, vagyis évi 1800 forintnál nem kerül többe a számla fenntartása.

Rovatok