Index Vakbarát Hírportál

100 milliárdos bevétel a Videotonnál

2011. december 9., péntek 19:24

A Videoton vállalatcsoport a tavalyihoz hasonló, mintegy 90 milliárd forint konszolidált, illetve több mint 100 milliárd forint konszolidálás előtti árbevételt vár az idén - mondta el Sinkó Ottó vezérigazgató a magyar tulajdonú cég fennállásának huszadik évfordulója alkalmából tartott pénteki évzáró ünnepségén az MTI-nek.

Tájékoztatása szerint az idén a korábbiaknál lényegesen nagyobb eltérések vannak a társaság  egyes tagvállalatainak árbevételében, eredményességében a piaci változások következményeként.

Míg a cégcsoport autóelektronikai és az ipari elektronikai szereléseket végző két cége 3-3 milliárd forinttal növelte az árbevételét, s 100-100 dolgozóval bővítette a létszámát, az ukrajnai, valamint a megújuló energiákkal kapcsolatos munkákat végző, továbbá a háztartási gépeket gyártó vállalatoknak a tavalyihoz képest lényegesen kisebb lesz az idei árbevételük.

"Ezek a visszaesések piaci változásoknak tudhatók be, s nem a rossz hatékonyság következményei" - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A vállalatcsoport idei eredményessége most még nehezen prognosztizálható - jelezte. Nagy mértékben függ ugyanis attól, hogy miként alakul a továbbiakban a forint árfolyama, mekkora lesz a december 31-i záróárfolyam, mert ezek függvényében az eredményesség akár több milliárd forinttal is "elmozdulhat" negatív irányba. "Mai árfolyamon számolva körülbelül a tavalyi eredmény 80 százaléka várható a cégcsoportnál" - tette hozzá Sinkó Ottó.

Emlékeztetett arra, hogy a Videoton minden eddiginél intenzívebb technológiai fejlesztésbe kezdett, s összértékben több mint négymilliárd forint értékű technológiai beruházást valósított, illetve valósít meg a piaci igények alakulásának megfelelően, 2012-ig. Valamennyi eltervezett beruházása elindult, s az idén 3,5 milliárd forint értékű be is fejeződött.

A jövőre folytatódó fejlesztések többsége az autóelektronikai, illetve ipari elektronikai szerelést végző cégeknél valósul meg, de érinti a teljes technológiai vertikumot, s a társaság bulgáriai tagvállalatát is.

A vállalkozás jövő évi terveiről a vezérigazgató azt mondta, amennyiben nem lesz kiugró a recesszió, várhatóan sikerül majd a tavalyi, illetve az idei szinten tartani a cégcsoport árbevételét. Erre az ad esélyt, hogy az elmúlt hónapokban megszerzett új vevők belépő üzletei kompenzálják majd a teljes vevői portfolió átlagos volumenének esetleges visszaesését.

"2012-ben nem tervez nagy stratégiai lépéseket, s akvizíciókat a cégcsoport. De ha nem lesz jelentős recesszió, vagy hazai pénzügyi krízis, biztosított lesz a Videoton cégcsoport organikus növekedése" - mondta a vezérigazgató.

Rossz az adórendszer

Úgy vélte, hogy a cégcsoport jövő évi eredményességére és az árbevételére jelentős hatása lesz a forint árfolyamának, az adórendszer - a vállalkozások számára előnytelen - változásainak, valamint annak, hogy miként alakulnak a társaság legnagyobb vevőinek, főként németországi üzleti partnereinek tényleges termelési igényei, s hogy megfelelő lesz-e itthon a pénzügyi stabilitás.

Kitért arra is, hogy a mintegy nyolcezer munkavállalót foglalkoztató vállalkozás menedzsmentje igyekszik a kiskeresetűeknél minél nagyobb mértékben kompenzálni az adórendszer változásai miatti nettó jövedelemcsökkenést. Ennek érdekében szorosan együttműködnek az érdekvédőkkel, s megkezdődtek és a korábbi években megszokottnál előrébb tartanak a bértárgyalások.

Rovatok