Index Vakbarát Hírportál

Orbán: Az IMF a saját bankunk

2011. december 16., péntek 10:40 | aznap frissítve

Orbán Viktor miniszterelnök hatalmas sikernek tartja a magyar bankokkal kötött megállapodást, az IMF-et úgy jellemezte, mint a saját bankunkat, amivel éppen tárgyalunk, illetve kijelentette, hogy örömmel fogadják az összes most visszatérést fontolgató magánnyugdíjpénztári tagot.

A Kossuth Rádió ma reggeli műsorában adott interjút Orbán Viktor, amiben főleg a tegnapi gazdasági eseményekről beszélt. A miniszterelnök szavai szerint a Bankszövetséggel kötött tegnapi megállapodás „nagyon nagy siker Magyarország számára” és annak létrejötte kapcsán külön köszönetét fejezte ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek.

A miniszterelnök azonban felhívta rá a figyelmet, hogy a következő 5-10 év során alaposan gondolja meg, hogy ki milyen terheket vállal, mert még egyszer nem tud majd a kormány ilyen mentőcsomagot összeállítani, hiszen ennek létrejötte során „tengelyt akasztottunk a fél pénzügyi világgal, az összes magyar bankkal”.

A műsorvezető kérdésére, miszerint a mentőcsomag kidolgozása során szempont volt-e, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak is elnyerje a tetszését a csomag, Orbán úgy reagált: „nem volt szempont, hogy ne szúrja az IMF szemét a megállapodás” és hangsúlyozta: mi erről a kérdésről nem egyeztetünk senkivel.

Orbán hangsúlyozta: az IMF delegációval még semmilyen hivatalos tárgyalást nem folytatott a kormány, és ha majd ez elindul, akkor „az IMF-fel nem Magyarország gazdaságpolitikájáról kívánunk tárgyalni”. Az IMF-et Orbán úgy jellemezte, hogy olyan, mint „egy bank, egy pénzügyi szervezet” és „mi tagjai vagyunk ennek a banknak”, akitől szükség esetén hitelt, biztosítást kérhetünk. A kormányfő szavai szerint tehát arról van szó, hogy „mi a saját bankunkkal tárgyalunk.”

A 2012-es költségvetés átdolgozásával kapcsolatban annyit fűzött hozzá, hogy a büdzsé főszámaihoz nagy valószínűséggel nem nyúlnak és megjegyezte, hogy a 200 milliárdos zárolás után a tartalékokból szabadon rendelkezésre álló mintegy 100 milliárd forint helyett „jobb lenne, ha kétszer ennyi lenne”.

Szavai szerint „nehéz és bizonytalan év előtt állunk” emiatt egyrészt hasznos a tartalék a büdzsében, másrészt a gazdaságot élénkíteni hivatott lépések is kellenek. Ennek érdekében jelezte, hogy a bankokkal egy növekedési paktumot kötnek majd és „még másokkal is” tárgyalni fognak. Ennek egyik iránya az lesz, hogy a kereskedelmi bankok milyen feltételek mellett adnak majd hiteleket a kis- és közepes vállalkozásoknak.

A növekedés élénkítése során utalt az exportélénkítés feladataira, illetve arra, hogy a Magyar Fejlesztési Bank „és ahhoz kapcsolt intézményrendszer” is segíthet ebben, továbbá „a Magyar Nemzeti Banknak is van lehetősége, hogy a magyar növekedést támogató pénzpolitikát folytasson.”

A költségvetési politika kapcsán Orbán megismételte, hogy „a megszorításokat mindenképpen el akarom kerülni” és „az elmúlt 8 év politikájához nem szabad visszatérni.” A megszorítások utalása szerint azonban például a dohánytermékek adóterhelése során megengedhető.

A tegnap bejelentett magánnyugdíjpénztári átalakítás kapcsán arra a műsorvezetői kérdésre, hogy mi lesz a 100 ezer pénztári taggal, „kapnak-e lehetőséget, hogy visszatérjenek” az állami rendszerbe, Orbán úgy reagált: „örömmel fogadjuk őket a visszatérésre.” Hozzátette: ezzel befejeződik a nyugdíjrendszer átalakítása és utalt rá, hogy ezentúl a magán megtakarításokra az önkéntes pénztári ág ad majd lehetőséget.

Rovatok