Index Vakbarát Hírportál

Februárban jön az első orosz bank

2011. december 29., csütörtök 11:43

Várhatóan jövő februárban jövőre tűnik el Magyarországról a Volksbank név, ekkor tervezik átkeresztelni a hazai fiókhálózatot az osztrák pénzintézet kelet-közép-európai bankjait megvásárló orosz Szberbank nevére, értesült az Index. Úgy tudjuk, a bank ügyfeleit még nem tájékoztatták a változásról, azonban a cégen belül már kész tényként kezelik ezt.

A Szberbank a legnagyobb orosz pénzintézet, amely hatvan százalékban állami tulajdonban áll, nagyjából 240 ezer embert foglalkoztat, és az orosz bankpiac mintegy negyedét birtokolja. Egyben az első tisztán orosz tulajdonú bank lesz, amely megjelenik a magyar piacon.

Ha változatlanul hagyja a Volksbank mostani fiókhálózatát huszonöt budapesti és harminchét vidéki, összesen tehát hatvankét bankfiókot, illetve kirendeltséget üzemeltet majd. A közép-európai piacon már 1991 óta jelenlévő cégért az év elején még az OTP is versenyben volt, de nyári orosz lapértesülések szerint nem tudta a lépést tartani az oroszokkal az árversenyben.

Az osztrák Volksbank Intenational (VBI) és a Sberbank idén szeptemberben véglegesítette a megállapodást arról, hogy a VBI a régió nyolc országában – hazánkon kívül Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia, Szerbia, Ukrajna – működő, csaknem háromszáz fiókból álló, mintegy négyezer embert foglalkoztató bankhálózatát eladja az oroszoknak (az osztrákok a térségben egyedül a romániai érdekeltségüket őrzik meg). Az akkori bejelentés szerint a vételár a VBI részvények osztalékától függ majd, és 585-645 millió euró között lesz.

A Volksbank főként a kis- és középvállalati szektorra fókuszálta magyarországi tevékenységét. A pénzintézet vállalati ügyfeleinek a száma meghaladta a 13 ezret, de ebből a néhány főt foglalkoztató mikrovállalkozások száma 12 ezer fölött volt. A lakossági piacon mintegy 42 ezer ügyfelük van, amivel a legkisebbek közé tartoznak.

A nagyjából 740 embert foglalkoztató bank adózás előtti eredménye 2009-ben 3 milliárd forint fölötti veszteség volt, ami 2010-ben a felére, 1,51 milliárd forintra csökkent. Az éves jelentés szerint a nehézségeket a lakossági hitelezés befagyása és a bankadó okozta, utóbbi 2,1 milliárdot szívott ki a pénzintézet kasszájából. A Volksbank által folyósított hitelállomány tavaly közel 15 milliárd forinttal nőtt.

Rovatok