Index Vakbarát Hírportál

Idén kimarad a síelés?

2012. január 5., csütörtök 07:56

Az ismét elhatalmasodó gazdasági válság, illetve az euró szárnyalása jókora ütést mért az idei síszezonra, az utazási irodák egyértelmű visszaesésről számolnak be írta a pénzcentrum.hu.

A tavalyi javuló tendencia után idén ismét visszaesés figyelhető meg a foglalások számában, ami egyértelműen a gyenge forint számlájára írható, mondta a lapnak Bánfi Gábor, az Intersí utazási iroda ügyvezetője. Mint mondta az euró szárnyalása miatt szeptemberben mintegy 6 százalékos áremelésre kényszerültek, mely egyértelműen rossz hatással volt a foglalások számának alakulására. A magyar turisták Bánfi szerint továbbra is főként az ár alapján választanak úti célt, de számít az otthontól való távolság, valamint a síelhető pályák hossza is.

Nem ez lesz az elrugaszkodás éve a síiparban, vélte Rónai Osszián, a Maremonti utazási iroda ügyvezetője. Mint mondta katasztrófáról egyelőre nem kell beszélni - mintegy 4 százalékos visszaesés figyelhető meg az idei évben. Véleménye szerint ez elsősorban a létszámbeli visszaesés számlájára írható - az egy főre jutó költésben már nem annyira a spórolásé az úr. Ugyanakkor az ügyvezető elmondása szerint jellemző az is, hogy inkább rövidebb időre, de jobb helyre mennek síelni a téli sport szerelmesei.

Továbbra is Ausztria, Franciaország, illetve Olaszország tartozik a legkeresettebb úti célok közé, azonban Rónai elmondása szerint az elmúlt évhez viszonyítva egyértelműen megugrott a francia síterepek forgalma. Ausztria népszerűsége továbbra is egyértelmű, ugyanakkor Olaszország iránt némileg csökkent az érdeklődés. Rónai véleménye szerint ez főként azzal magyarázható, hogy az észak-itáliai síterepekre főként egyhetes turnusokat hirdetnek, s idén sokan kénytelenek kompromisszumot kötni, s inkább rövidebb időre utazni.

Megfigyelhető, hogy árak és szolgáltatások tekintetében elsősorban a középkategóriás síterepeket keresik a magyar síelők, míg a legdrágább síterepek és borsos árú szállodák, valamint a legolcsóbb régiók, és szállások iránt egyelőre mérsékelt a kereslet. Ausztriában például továbbra is igen közkedvelt Murau, Lachtal, Prabichl illetve Tauplitz, mely síparadicsomokban átlagosan 4-5 napra 20 ezer forinttól, míg egy teljes hétre körülbelül 35-40 ezer forinttól foglalhatunk szállást, s nagyjából ugyanez igaz más országok szállásait illetően is.

Rovatok