Index Vakbarát Hírportál

Magyarország a venezuelai úton

2012. január 10., kedd 06:42 | aznap frissítve

Visszafordíthatatlan károkat okozhat a jegybanki tartalék felélése, figyelmeztet a Wall Street Journalban megjelent cikkében Kopits György, aki szerint az ország a venezuelai útra lépett, de olaj nélkül az megvalósíthatatlan. A monetáris tanács volt tagja szerint még nem késő hátraarcot csinálni.

Véleménycikkben bírálja a magyar kormányt a Wall Street Journalban Kopits György, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának volt tagja. A világ vezető konzervatív lapjában megjelent írásában Kopits elsősorban a nemzeti bank függetlenségét sértő új jegybanktörvényt bírálja, amely szerinte visszafordíthatatlanná teszi a folyamatokat.

Kopits szerint az összes eddigi kormány harcban állt a jegybankkal, emléleztet arra is, hogy Gyurcsány Ferenc is a monetáris tanács kibővítésével próbálta befolyásolni a kamatpolitikát, sikertelenül. Az Orbán-kormány viszont most ennél is tovább lépett azzal, hogy a valutatartalék felügyeletét egy újonnan, a kormány által kinevezett alelnök felügyelete alá vonta.

Kopits szerint a törvény célja egyértelmű, a kormány a költségvetésen kívüli közfinanszírozásra akarja fordítani a jegybank valutatartalékait.

Ezzel azonban hitelessége maradékát is elveszítheti, hiszen a lépés, együtt a független intézmények irányításának átvételével már-már a venezuelai és argentínai eseményekre emlékeztet.

Magyarország viszont, Argentínával és Venezuelával szemben szűkölködik a természeti erőforrásokban, azaz nincs semmije, amivel ellensúlyozhatná a hitelvesztés negatív hatásait.

"Magyarország aligha engedheti meg magának, hogy még jobban elidegenítse a pénzpiacokat" - írja, megjegyezve, hogy a hiteltelenség eredményei már látszanak a csődkockázati felárakban, a forint gyengülésében és az államkötvények hozamain is. A felár már évi egymilliárd euró körül van, és nő, írja.

Másrészt, bár a korábbi kormányok sem szégyelltek szembeszegülni az EU-val, az új konfrontáció minden korábbit elhomályosít. Márpedig ezzel a kormány nem csak az IMF-hitel megszerzését kockáztatja, hanem európai szankciókat is, írja Kopits.

"De még nem késő hátralépni" - írja Kopits, aki szerint Orbán a hibák belátásával javíthatna helyzetén. Például sokat segíthetne, ha visszaállítanák az első kormánya idején elfogadott, a jegybank függetlenségét mindenben garantáló jegybanktörvényt. Fontosnak tartaná továbbá, ha az unortodox kapkodás helyett a tavaly márciusban bejelentett szerkezeti reformokat, a Széll Kálmán Tervet hajtanák végre. Ezáltal Magyarország kivívhatná azt a pénzügyi önrendelkezést, amely hivatalosan célja is a kormány politikájának, zárja cikkét.

Rovatok