Index Vakbarát Hírportál

Fellegi már látja a fényt az alagút végén

2012. január 20., péntek 13:51 | aznap frissítve

A miniszter szerint a jövő keddi Orbán–Barroso-találkozó eredményei határozzák majd meg az EU-IMF párostól várt hitelkonstrukció pontos részleteit, illetve a tárgyalássorozat további menetét. Ugyanakkor „látja a fényt az alagút végén”, mert minden félnek érdeke a mielőbbi megállapodás.

Az IMF–EU-tárgyalásokkal megbízott tárca nélküli miniszter ma Brüsszelben beszámolt az elmúlt napokban tett körútjáról, melynek során tálálkozott az IMF és az európai bankrendszer képviselőivel, a német és az osztrák pénzügyminiszterrel illetve ma Olli Rehn-nel, az unió pénzügyi biztosával.

A múlt heti IMF-fel tárgyalásokkal kapcsolatban Fellegi Tamás elmondta, hogy a valutaalap konkrét intézkedéseket vár el az MNB függetlenségének megteremtése érdekében ez pedig feltétele a hivataols tárgyalások megkezdésének.

A mai tárgyalások után az unió pénzügyi biztosa, Olli Rehn is megismételte, hogy a jegybanktörvény módosítása ez a feltétel.

Fellegi elmondta még, hogy mai megbeszélése során világossá vált, hogy mindkét fél érdeke a megegyezés. Ugyanakkor érdemi döntések kizárólag a jövő keddi Barroso–Orbán-találkozón születhetnek majd. Vannak különbségek az ügyben, hogy milyen feltételek képezzék a hivatalos tárgyalások megkezdését, de a miniszter "látja a fényt az alagút végén". A hivatalos tárgyalások mielőbbi megkezdése a piacok megnyugatatása miatt lenne fontos - tette hozzá.

Régóta ismerjük az IMF működését, tisztában vagyunk azzal, hogy vannak játékszabályok, nem is próbáltunk feltételek nélkül hitelhez jutni - válaszolta újságírói kérdésre. A várt hitelcsomag méretét illetően azt mondta, hogy hogy bár nem árulhat el részleteket, készültek erre számítások. A csomagnak meg kell felelnie a piaci várakozásoknak, ugyanakkor a szükségesnél lehetőleg ne legyen nagyobb. Lapunk információ szerint a kormány 17-20 milliárd eurót tart optimálisnak.

Elmondta még, hogy lesz átfedés az uniós túlzottdeficit-eljárás és a hitelnyújtás feltételei között.

A magyar gazdaság helyzete nem indokolja, hogy azonnal lehívjuk a hitelkeretet, még mindig elővigyázatossági hitelvonalban gondolkodunk – fejtette ki a Fellegi Tamás.

Rovatok