Index Vakbarát Hírportál

Drágább lesz a tej

2012. január 25., szerda 07:49

A feldolgozók veszteséges működésének elkerülésére az átadási ár mintegy ötszázalékos emelésére lehet szükség a tejpiacon - írja a Napi Gazdaság.

A nyers tej árának tavalyi emelkedése és a támogatások hatására stabilizálódni látszik a hazai tehénállomány, a feldolgozók tapasztalatai szerint kismértékben nőtt is a tejtermelés Magyarországon. A termelők szerint ugyanakkor csak támogatásokkal lehet nyereséges a tevékenység, a feldolgozók számára pedig a költségek korlátozott kiskereskedelmi elismertethetősége miatt nem hozott jó eredményt 2011.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint 2011-ben 21 százalékkal emelkedett a nyers tej termelői átlagára, a tej és tejtermékek feldolgozói átadási ára pedig 9 százalékkal nőtt. A gyenge forint hatására 26 százalékkal bővült a nyers tej kivitele - ennek több mint kétharmadát termelők és kereskedők exportálták, a feldolgozók 33 százalékkal részesedtek a kivitelből -, a feldolgozók belföldi vásárlása pedig 7 százalékkal mérséklődött tavaly.

Az év első hónapjaiban hagyományosan csökken a tej- és tejtermékfogyasztás, egyelőre nem lehet megítélni a hazai vásárlóerő esetleges további csökkenésének hatásait. Miután az elmúlt évet kisebb nyereséggel zárták a termelők, és a következő hónapokban is fennmarad a keresleti piac Európában, további egy-két forintos termelői áremelkedésre lehet számítani - mondta a lapnak Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. igazgatója.

A nyereséget csak a kilogrammonkénti 17 forintos támogatásnak köszönhetik a termelők, ezért továbbra is a talpon maradás a tét az ágazatban. Hegedűs arra számít, hogy az idén nemcsak az exportárak húzzák majd a termelést, javulhatnak a belföldi értékesítési lehetőségek is. Az árfolyamhatás azonban két oldalról is erodálja az ágazat nyereségét: egyrészt növeli az alapanyagok, az energia és az üzemanyagok árát, másrészt csökkenti a vásárlóerőt.

Rovatok