Index Vakbarát Hírportál

Csökkenhet a benzinár

2012. január 28., szombat 12:46

Jelentős mértékben erősödött a forint árfolyama a dollárhoz képest, aminek köszönhetően várhatóan ismét csökkennek szerdától a hazai üzemanyagárak. Ezúttal a benzin esetében is elkezdhetünk távolodni a mindenkori csúcsról, az árcsökkenés mértéke literenként akár 5-6 forintra is rúghat majd a benzin és gázolaj piacán egyaránt - írja a Portfolio.

Jelenleg a gázolaj átlagára 444, a benziné pedig 426-428 forint, miután szerdától a Mol - a benzin árát változatlanul hagyva - 5 forinttal csökkentette a gázolaj árát.

 

A hét elején az EU a korábbi jelzéseknek megfelelően az iráni olajimport korlátozása mellett döntött, melynek hatására a Brent árfolyama továbbra is a 110 dolláros magasságban tartózkodik.
Miközben az olajár tartósan magas szinteken ragadt az iráni geopolitikai feszültségek hatására, a finomított termékárak is erősen tartják magukat. A benzin dollárban mért átlagos jegyzésára a héten 0,9 százalékkal emelkedett, a gázolajé azonban 0,4 százalékkal csökkent.

Eközben a befektetői hangulat tovább javult a világban, ami karöltve a kormány gazdaságpolitikai kommunikációjában megfigyelhető fordulattal a forint árfolyamának érdemi erősödéséhez vezetett. A hazai fizetőeszköz a dollárhoz képest a múlt heti átlagos 239,7-es szintről az utóbbi napokban tapasztalt 227,5-es átlagos szintig erősödött.

A forint erősödése természetesen kedvezően hatott a hazai fizetőeszközben kifejezett heti átlagos üzemanyagárakra. A benziné ugyanis 4,2 százalékkal, a gázolajé pedig 5,4 százalékkal csökkent.

Rovatok