Index Vakbarát Hírportál

Írják inkább Dániában a költségvetésünket?

2012. február 1., szerda 16:09

Ha Dánia modelljét szeretnénk követni, az államnak kevesebbet kellene a kormányzatra vagy rendfenntartásra költenie, ugyanakkor több pénz jutna a szociális ellátásokra és az oktatásra. Más a helyzet, ha a szlovák mintát nézzük - hozzájuk képest is rengeteget költünk a kormányzatra, ugyanakkor ők kevesebbet költenek a szociális juttatásokra.

Az összehasonlítást könnyűvé teszi a Budapest Intézet új kezdeményezése, a különböző költségvetések között válogatva megnézhetjük, hogy az egyes területekre melyik államban mennyit költenek Magyarországhoz képest.

A kezdeményezés fő célja, hogy átláthatóvá tegye a költségvetés működését, így a honlap szemléletes ábrákon mutatja be, hogy az egyes területekre mennyit költ a magyar állam. Az idősorok követhetővé teszik ennek változását egészen 1995-től, néhány rövidebb, közérthető elemzés pedig feldolgozza a költségvetéssel kapcsolatos fő kérdéseket, például azt, hogy Magyarország valóban sokat költ-e jóléti kiadásokra, vagy hogy miért költünk többet választási években.

Rovatok