Index Vakbarát Hírportál

Tovább drágulhat az üzemanyag

2012. február 11., szombat 08:45

Hiába erősödött a héten a forint árfolyama, az olajár emelkedése miatt várhatóan a hazai üzemanyagárak is felfele veszik az irányt az előttünk álló héten. A benzin esetében egy literenként 3-4, a gázolajnál pedig akár 5-6 forintos áremelésre is sor kerülhet a portfolio.hu szerint.

A görögök a héten megegyeztek a megszorításokról és várhatóan holnap a parlament is megszavazza majd azokat. Ez kelleni fog ahhoz, hogy a második hitelcsomagot is megkapják a görögök, amire a csőd elkerülése érdekében feltétlenül szükségük van. Mivel a hangulat továbbra is inkább kedvező a világ tőzsdéin, és az utóbbi időszakban a gazdasági növekedés tekintetében érkeztek biztató makroadatok a továbbra is fennálló kínálati félelmek közepette, az olajár jelentősebb emelkedést produkált az utóbbi napokban.

Miközben az olajár emelkedést mutatott, a finomított termékárak is feljebb kerültek. A benzin dollárban mért átlagos jegyzésára a héten 2,4 százalékkal, a gázolajé pedig 4,4 százalékkal emelkedett.  Eközben azonban a befektetői hangulat tovább javult a világban, ami a forint árfolyamának további erősödéséhez vezetett. A forint a dollárhoz képest a múlt heti átlagos 222,3-as szintről az utóbbi napokban tapasztalt 220,2-es átlagos szintig erősödött.

 

Rovatok