Index Vakbarát Hírportál

Magyarországról megy a legtöbb áram Szerbiába

2012. február 14., kedd 18:22

A rendkívüli időjárási körülmények miatt  Szerbia naponta több mint 20 millió kilowatt óra áramot importál, körülbelül 3 millió euró értékben, a legtöbbet Magyarországról.

"Továbbra is importálnunk kell áramot egyrészt, hogy javuljon az ország  áramellátása, másrészt, hogy időt nyerjünk a vízerőművek gyűjtőtavainak  feltöltéséhez" - nyilatkozta kedden újságíróknak Belgrádban Dragomir Markovic, Szerbia villanygazdaságának (EPS) a vezérigazgatója az ország energiaellátását felügyelő munkabizottság ülését követően.

Arra a kérdésre, hogy Szerbia honnan importál áramot, Markovic azt válaszolta: "a  legtöbb áram Magyarország felől érkezik", szavai szerint az import naponta közel három millió eurójába kerül a Szerb államkasszának.

Egészen a közelmúltig Szerbia Bulgáriából importált áramot, Szófia azonban bejelentette, hogy a saját belső, megnövekedett fogyasztása miatt ugyancsak takarékosságra szorul.

Az EPS vezérigazgatója kiemelte, hogy az áramtermelésben a legfőbb gondot a  folyók vízállása jelenti, amely tavaly óta alacsony és emiatt a vízerőművek csupán 20 százalékos kapacitással üzemelnek.

A szerb áramszolgáltató közlése szerint hétfőn az ország áramfogyasztása napi 147,34 millió kilowattóra volt, valamivel kevesebb mint a múlt heti rendkívül alacsony hőmérsékletű napok alatt.

Szerbia áramellátása a rendkívül nagy hideg és a havazás miatt kritikus helyzetbe került az elmúlt napokban.

A február elején kihirdetett rendkívüli helyzetet követően az országos válságstáb felhívással fordult a lakossághoz és a helyi önkormányzatokhoz, hogy maximálisan takarékoskodjanak az árammal, beszüntették az utcai közvilágítást, a kirakatok és egyes közintézmények éjszakai kivilágítását, lekapcsolták a hálózatról a nagyfogyasztók legnagyobb részét. Komoly gondok merültek fel a kolubarai külszíni szénkitermelésben is, mert a rendkívül nagy hidegben a gépek leálltak.

Rovatok