Index Vakbarát Hírportál

Beindult a nyírbátori repülőipar

2012. február 15., szerda 08:04

Megkezdte termelését a német Diehl Aircabin GmbH repülőgépalkatrész-gyára Nyírbátorban - írja a Napi Gazdaság. A cég a helyhatóság által létrehozott ipari parkban tavaly vásárolta meg a volt Bátor Trade gazdasági válság miatt bezárt autókábelgyárát, valamint az önkormányzattól további kéthektáros üres területre szerzett opciós jogot, s a tervek szerint három év alatt 5 millió eurós befektetéssel alakítja ki gyártóbázisát.

Az Airbus, a Boeing, valamint az Eurocopter és az Embraer típusú repülőgépek belső oldalfalát és szellőzőberendezéseit készítő üzem első szabolcsi dolgozóit a családi tulajdonban lévő cég németországi központjában képezték ki. Az első, Nyírbátorban készített mintadarab egy Boeing ajtajának belső burkolata volt, még december végén.

A szükséges engedélyek azóta megérkeztek a termelés indításához és egy műszakban megkezdődhetett a sorozatgyártás - írta az MTI-Eco. A létszámot hatvan dolgozóra növelik, a tervek szerint egy éven belül további két műszak indul, további 120 dolgozóval. A három műszakos termelés bevezetésével évi 15 millió euró (4,3 milliárd forint) értékű repülőgép-alkatrész készül majd Nyírbátorban.

Rovatok