Index Vakbarát Hírportál

Így épít le 577 dolgozót az adóhivatal

2012. február 16., csütörtök 06:26

Az adó- és vámhivatal összevonásával, a VPOP-ból és az APEH-ből múlt év elején létrejött Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak 577 főt kellene elbocsátani – legalábbis ezt írta elő a NAV-nak a teljes közszférában összesen 6719 fős leépítést előíró januári kormányhatározat. A valóságban azonban, derül Matolcsy György miniszternek egy képviselői kérdésre adott írásos válaszából, csak 48 NAV-dolgozó állása szűnik meg.

A kormány a január 11-i 1004-es határozatában döntött az idei költségvetési hiánycél teljesítése, valamint „a hatékonyan működő állam kialakítása céljából” átfogó kormányzati létszámcsökkentésről. Ez a határozat írta elő a több 23 ezer fős úgynevezett engedélyezett létszámú NAV-nak a nagyjából két és félszázalékos elbocsátást.

Matolcsy Györgyöt a szocialista párti Harangozó Tamás kérdezte arról még egy január 30-i írásbeli kérdésben, hogyan hajtják végre ezt a létszámcsökkenést. Harangozó megemlítette azt is, hogy a határozat szerint egy-egy költségvetési szerv vezetője a határozatban szereplőnél magasabb mértékű leépítésről is dönthet, így arról is kérdezett, hogy pontosan hány embert bocsátanak el.

A miniszter a válaszában (pdf) azt közölte, hogy a NAV-nál „meghatározotthoz képest magasabb mértékű létszámleépítés nem került elrendelésre”, azonban a létszámcsökkentésen kívül „azonnali és teljes körű létszámfelvételi zárlat lett elrendelve 2012. január 12-étől”. A lefaragást pedig elsősorban a betöltetlen álláshelyek megszüntetésével érik el: csak 48 munkatársat bocsátanak el, emellett megszüntettek 529 üres státuszt.

Az adóhivatalnál főleg kormánytisztviselői, illetve kormányzati ügykezelői státuszok szűnnek meg: az 577-ből 418 ilyen van. Emellett megszűnik a hivatásos állományból – ebbe a csoportba főleg pénzügyőrök és pénzügyi nyomozók tartoznak – 136 álláshely, valamint a szimpla munkavállalói státusból 21 álláshely. Az nem derül ki a miniszter válaszából, hogy az elbocsátott 48 dolgozóból melyik csoportba hányan tartoznak.

Burillák Attila, a NAV sajtófőnöke a kormányhatározat megszületését követően a Magyar Hírlapnak azt mondta: a leépítés az adó- és vámhatóság központi hivatalában lesz a legnagyobb arányú, és hogy a létszámcsökkentés, illetve a növekvő feladatok ellenére – idén nyolcvanöt új feladatot kapott a NAV – az alapfeladatok ellátásában, így az adó-, a vám és a jövedéki, illetve a bűnügyi terület ellenőrzéseiben nem lesznek fennakadások.

Rovatok