Index Vakbarát Hírportál

Céget alapítani könnyű, fenntartani nehéz

2012. február 20., hétfő 11:25

Rekordot döntött az új cégek alapítása januárban az építőiparban az Opten céginformatikai szolgáltató adatai alapján. Egyetlen hónap leforgása alatt 817 új cégbejegyzést tett közzé a cégbíróság, ez 44 százalékkal magasabb a tavalyi 500 darabos havi átlagnál.

A jelenség nemcsak az építőiparban volt tetten érhető. A mögöttünk álló két hónapban valamennyi cégre nézve is csúcsot döntött az új cégek alapítása. Decemberben 7242, januárban pedig 7166 új cégbejegyzés történt. Mindez feltehetőleg annak tudható be, hogy most szigorították és drágították a cégbejegyzést.

„A sok új alapítás feltehetőleg „előrehozott beruházás” azok részéről, akik el akarják kerülni a magasabb költségeket és a szigorúbb ellenőrzést, hiszen a cégbíróságok eddig az egyórás cégalapítás keretében nem tudták érvényre juttatni, ezután viszont feltehetően alkalmazni fogják a cégvezetéstől való eltiltás szabályait” – vélte Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője.

A cégek számának a bővülése azonban veszélyeket is rejt. Az ügyvezető szerint például az építőiparban „ha a jelenlegi tendenciák nem változnak, 2012-ben 20 százalékkal több cég próbál talpon maradni feleannyi munkából, mint 2006-ban, ami közgazdasági nonszensz”. Pesszimizmusát igazolja, hogy az alapítások mellett a felszámolások 38, a végelszámolások pedig 42 százalékkal növekedtek tavaly januárhoz képest.

Koji László, az ÉVOSZ alelnöke szerint is kritikus év elé néz az ágazat. Tavaly az építőipari megrendelések száma egyhatodával csökkent a 2010-es évhez képest, idén pedig feltehetően a 2006-os kibocsátás felére lehet számítani. Ehhez képest az építőiparban működő cégek száma ugyanezen időszak alatt 65 ezerről 76 ezerre emelkedett.

TóthTamás hangsúlyozta, hogy a munkanélküliség elől kényszervállalkozásba menekülő szakemberek üzleti képzetlensége a jövőben majd komoly kockázatot jelenthet mind magukra, mind a magyar gazdaságra nézve.

Rovatok