Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Bizottság stagnálást jósol

2012. február 23., csütörtök 11:52 | aznap frissítve

Az év egészében 0,1 százalékos csökkenéssel gyakorlatilag stagnál a magyar gazdaság az Európai Bizottság Brüsszelben csütörtökön kiadott legfrissebb előrejelzése szerint (pdf). Az első negyedévben 0,2 százalék lehet a visszaesés, majd a második negyedévben 0,1 százalékos növekedés várható az előző negyedévhez képest. Az év második felében 0 százalékos negyedéves változások várhatók az Európai Bizottság szerint, vagyis a második negyedév szintjén reked a GDP.

Időszakos prognózisának keretében az Európai Unió végrehajtó testülete jelezte, hogy a teljes EU szintjén is zéró növekedést, azaz stagnálást vár ez évben, míg az euróövezetben 0,3 százalékos zsugorodást jelzett előre.

Magyarországgal kapcsolatban emlékeztetett a bizottság arra, hogy tavaly, elsősorban a jó exportteljesítménynek köszönhetően bővült a gazdaság, mégpedig a friss előrejelzés szerint 1,7 százalékkal. A tavalyi év második felében a gazdaság ellenállóbbnak bizonyult a bizonytalanságokkal szemben, mint azt őszi előrejelzésének idején vélte a bizottság - derül ki a jelentésből.

Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy   a második félév adatai azt mutatták, hogy gyakorlatilag a mezőgazdaság maradt az egyetlen növekvő gazdasági ágazat az országban. Elemzők szerint ha nincs a tavalyi kedvező időjárás, akkor a magyar gazdaság már recesszióban lenne.

Az infláció idén 5,1 százalékos lesz az előrejelzés szerint Magyarországon és 2,3 százalékos uniós átlagban.

Rovatok