Index Vakbarát Hírportál

Újraszámolta a kormány az adósságcsökkentő terveit

2012. március 2., péntek 11:06

Egyre óvatosabban fogalmaznak a kormány részéről az államadósság jövőbeli pályáját illetően. A legutóbbi nyilatkozatokból arra lehet következtetni, hogy az eddig gondoltnál kisebb adósságcsökkentést vizionál a kormány.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva megismételte korábbi szavait, miszerint "szűk a költségvetési politika mozgástere, amelyet a következő években a szigorú hazai és uniós pénzügyi szabályok határoznak meg". Hangsúlyozta továbbá, hogy "a kormány elkötelezett az államadósság csökkentése mellett".

A kabinet tervei szerint 2015-re a GDP-arányos államadósság 65-70 százalékra csökken, és jobb esetben 2020-ra közelíti meg az 50 százalékos rátát. "Ha a magyar gazdaság 2014-től legalább 2,5 százalékkal nő évente, akkor is legalább egy évtized kell ahhoz, hogy 50 százalékra essen a GDP-arányos államadósság. Amennyiben a gazdaság csak egyszázalékos növekedésre lesz képes éves szinten, akkor 25 évig kell olyan szigorú költségvetési politikát folytatni, amely lehetővé teszi az 50 százalékos adósságráta elérését" - magyarázta.

A kormány tavaly tavasszal vázolta fel legutóbb az államadósság jövőbeli pályáját a Széll Kálmán Tervben és a konvergencia programban. Ebben azzal számolt, hogy 2011 végén 75,5 százalékra csökken az adósságráta, végül azonban (elsősorban a forint gyengülése miatt) 80,3 százalékon állt a mutató. Tavaly eredetileg a kormány azzal számolt, hogy 2018-ra elérhető az alkotmányban rögzített 50 százalékos adósságráta, most viszont úgy tűnik, hogy ez még a kedvezőbb forgatókönyv (magasabb gazdasági növekedés) esetén sem valósul meg. Az idén tavasszal elküldendő konvergencia programból derülhet majd ki, hogy mennyire számolta újra az adósságcsökkentő terveit a kormány.

Rovatok