Index Vakbarát Hírportál

Újabb százmillió tűnt el Monokon

2012. március 7., szerda 15:12

A Borsod megyei bíróság elrendelte a Monoki Kastélyszálló Kft. felszámolását. Ez annak a Szepessy Zsoltnak a kastélyszállós cége, aki korábban monoki polgármesterként közmunkához kötötte a szociális segélyt. A cég százmillió forint feletti adótartozást hagyott hátra, akárcsak egy korábban szintén Szepessy érdekeltségébe tartozó, szintén felszámolt cég. A volt polgármestert az ingatlanok csábították Monokra.

A Monoki Kastélyszálló Kft.-t 2003 nyarán alapították még Verőcén. A cég 2009 óta tartozik több mint 100 millió forinttal az adóhatóságnak, a Borsod megyei bíróság szerdán tette közzé a felszámolását elrendelő határozatot. Az adóhivatal már 2010 elején megkísérelte törvényes működésre bírni a vállalkozást, azonban elérhetetlennek bizonyultak.

Nem is csoda, hiszen a 2003 óta eltelt kilenc évben hétszer változott a társaság székhelye: Érdet, Budapestet, Monokot és Nyíregyházát is megjárva jelenleg miskolci a papírok szerint még működő cég. Emellett az is szokatlannak mondható, hogy többször is hónapokig nem volt hivatalos számlaszámuk, illetve hogy Budapest belvárosában az egyik bankfiókban csak nyolc napra nyitottak számlát.

Szepessy Zsolt lapunknak azt mondta, hogy ő csak nemrégiben vásárolta meg a céget, és azóta semmilyen adóssága sem keletkezett. Szepessyt állítása szerint megtévesztették: amikor megvette a céget, elhitették vele, hogy a vállalkozással minden rendben van.

Volt már hasonló ügye

A cégén Monokon Szepessy Zsolt volt polgármester házába volt bejegyezve, és jelenleg is ő társaság ügyvezető igazgatója, illetve tavaly július óta egyetlen tulajdonosa is (de már azt megelőzően is az ő címén volt bejelentve a cég, hogy tulajdonosként megjelent volna benne). A volt polgármesternek két és fél éve volt már egy ehhez kísértetiesen hasonló esete, akkor a monoki Reneszánsz Kastélyszálló Kft.-t kellett felszámolni, a cég 112 millió forintos adótartozással bukott meg.

Szepessy a zóna.hu-nak korábban azt mondta, hogy vállalkozó, akit az ingatlanok csábítottak Monokra. Az oldal szerint itt megvette a kisebbik (és szebbik) kastélyt, azzal a céllal, hogy majd hotelt alakít ki benne, a faluban emiatt sokáig csak „kastélyos Zsoltiként” emlegették.

Így ismerte meg az ország

Szepessy Zsolt a segélyezés átalakítására tett helyi kísérleteivel lett ismert országszerte. 2008 áprilisában úgy döntött, megvonja a tanköteles gyerekek után járó támogatást azoktól a monoki családoktól, amelyek nem járatják óvodába vagy iskolába gyermekeiket. Ezután a szociális segély kifizetését kötötte kötelező közmunkához, bár ez a gyakorlat nem törvényes. Szepessyt ismeretlenek életveszélyesen megfenyegették, ennek ellenére sem vonta vissza javaslatát, amit több más falu is követendőnek vélt. A gyakorlat törvényellenességét 2008. június 16-án mondta ki a kisebbségi ombudsman.

Látta, mire képes a média

Szepessy magánéletéről nem szívesen nyilatkozott, „[...] nagy titkok
nincsenek benne, nem vagyok bűnöző, maffiában sem voltam benne, csak látom, hogy a média mire képes” – mondta a HVG Portréjához adott interjújában. Első millióját Daciákkal és régiségekkel kereste, Monokra egy ingatlanügy révén került. A polgármesterséget a HVG-nek adott interjúja szerint azután vállalta, hogy "megkeresték az emberek".

Szepessy ezután népszavazást akart kezdeményezni a témában, ebből végül semmi sem lett. A polgármester segélyezési gyakorlatát az állampolgári jogok biztosa is törvénytelennek találta, Szepessy azonban nem volt hajlandó felfüggeszteni. Miután a rendeletét eltörölték, 2009 júliusában új ötlettel állt elő, a segélyeket ezentúl úgynevezett szociális kártyára akarta utalni, amellyel csak meghatározott termékeket lehetne vásárolni a kijelölt elfogadóhelyeken.

A segélyezés mellett Szepessy az önvédelem lehetőségeit is bővítette volna. Úgy módosíttatta volna a Büntető törvénykönyvet, hogy ne lehessen büntethető az a személy, aki saját, illetve mások életét, tulajdonát veszélyeztető támadás ellen úgy lép fel, hogy közben a támadónak súlyos sérülést okoz vagy az életét is kioltja.

Szepessy a 2010-es országgyűlési választásokon saját pártja, az Összefogás Párt színeiben indult, de sem akkor, sem az őszi önkormányzati választáson nem járt sikerrel. A parlamenti választáson 4,33 százalékot kapott, polgármesterjelöltként 41 százalékos eredményt ért el, de ez utóbbi sem volt elég a győzelemhez.

Rovatok