Index Vakbarát Hírportál

Megkezdték a gázkikapcsolást

2012. március 7., szerda 08:18

A héten valamennyi áram- és gázcég megkezdte a szolgáltatás felfüggesztését azon lakossági fogyasztók körében, akik a februári hidegek alatti türelmi időszakban sem tudták rendezni két hónapnál régebbi, lejárt számláikat - írja a Népszabadság.

A lap szerint ez most cégenként néhány száz esetet jelent, de általánosságban a fizetési fegyelem drasztikus visszaesése, a szolgáltatói követelések megugrása tapasztalható – leginkább a Főgáznál.

A cég 780 ezer lakossági fogyasztójának közel fele tartozik hatvan napon túl, a fővárosi központú gázszolgáltató december 19-e és január 3-a között, valamint február 1-jétől február 22-ig hirdetett kikapcsolási védelmet, ami 1700 ügyfelüknek biztosított fizetési haladékot. Az érintettek nagyobb hányada rendezte a számlát, illetve élt részletfizetési igénnyel. Félezer fogyasztónál azonban újraindult a kizárási folyamat.

A védendő státusba fogyatékosság, avagy szociális helyzet alapján lehet kerülni, ebbe a körbe egyébként a magánfogyasztók kis hányada tartozik. Számukra egészen áprilisig él a kikapcsolási moratórium. Nekik 90 nap türelem jár, ami sok esetben visszafizethetetlen mértékű adósság felhalmozódását eredményezi.

Rovatok