Index Vakbarát Hírportál

Adományokból élhetnek túl a magánpénztárak

2012. március 8., csütörtök 13:22

Az ING nyugdíjpénztár számításai szerint jelenlegi tagjainak 2013-ban évi négyezer forintot kellene adományra szánnia ahhoz, hogy a pénztár további működése biztosítva legyen - jelentette be csütörtökön a magánkassza. A Stabilitás Pénztárszövetség korábban jelezte, hogy a magánpénztárak további működésükhöz a tagok önkéntes tagi adományaira számítanak, hiszen a jelenlegi szabályozás szerint a pénztárak a tagok által befizetett tagdíjból mindössze 0,9 százalékot vonhatnak le működési költségekre, ami önmagában nagyon magas összegű tagdíjakhoz vezetne.

Az ING Nyugdíjpénztár számításai szerint a pénztár működési költségeit figyelembe véve, a jelenlegi tagoknak 2013. január elsejétől tagonként évi négyezer forint adományt kellene befizetniük a biztonságos működés fenntartásához, 2012-ben pedig nincs szükség adomány-befizetésre. Ez az összeg a jelenlegi, közel húszezer fős taglétszám mellett fedezi a működési költségeket, ha azt minden tag vállalja, valamint a szabályozási környezet és egyéb körülmények is változatlanok maradnak.

Az új törvényi szabályozás a pénztártagokat tagdíjbefizetésekre is kötelezi, az előbbi adománytól függetlenül. Ezen tagdíjak 99,1 százaléka kerül jóváírásra az egyéni nyugdíj-megtakarítási számlán, azaz a tagi vagyont gyarapítja. A tagdíjbefizetések minimális összegét a nyugdíjpénztárak következő közgyűlésének kell meghatároznia. Az ING Nyugdíjpénztár tervei szerint e minimum tagdíjat havi 500 forintban állapítja meg, a magán-nyugdíjpénztári vagyon érdemi gyarapításához pedig havi 4-8000 forint tagdíjbefizetést javasol tagjainak.

A jelenlegi szabályozási keretek között az ING Nyugdíjpénztár értékelése szerint a megmaradt pénztártagok számára racionális döntés továbbra is kitartani tagságuk mellett, hiszen így megmarad az egyéni magán-nyugdíjpénztári számlájukon felhalmozott megtakarításuk, amely hozamokkal és további egyéni befizetésekkel is gyarapodik, és a TB-nyugdíjra is jogosultságot szereznek.

Rovatok