Index Vakbarát Hírportál

Foglalkoztatási szövetkezeteket hoznának létre

2012. március 9., péntek 20:46

Foglalkoztatási szövetkezetek létrehozását teszi lehetővé a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter ma benyújtott törvénymódosító javaslata, valamint módosítja a közfoglalkoztatásról szóló törvényt. E szerint a közfoglalkoztatottak is létrehozhatnak szociális szövetkezeteket, és bizonyos feltételek teljesítése mellett ez a szövetkezet ingyen használatba veheti közfoglalkoztatója foglalkoztatás során használt ingóságait, az állam vagy önkormányzat pedig 10 év maximális időtartamra ingyen használatba adhat a szövetkezet számára termőföldet, max 2 évre állatállományt.

A szövetkezetekről szóló törvény módosítása kiterjeszti a szociális szövetkezetek körét, és azt mondja, foglalkoztatási szövetkezet lehet az a szociális szövetkezet, amelynek legalább 500 tagja van. A foglalkoztatási szövetkezet hátrányos helyzetben lévő tagjai számára a munkafeltételek megteremtését elsősorban munkaerő-kölcsönzés, valamint munkaközvetítő tevékenység útján valósítja meg. Így a munkakölcsönzőkre vonatkozó szabályok érvényesek rá. További újdonság még, hogy a szociális szövetkezet tagja ezentúl nem csak természetes személy, hanem (helyi vagy nemzetiségi) önkormányzat is lehet. (Az pedig változatlan, hogy iskolaszövetkezetnél oktatási intézmény, mint alapító tag szükséges).

A benyújtott javaslat a szociális szövetkezetekkel összefüggésben módosítja a közfoglalkoztatásról szóló törvényt is. Összefoglalva: az újdonság az, hogy a bizonyos időtávon közfoglalkoztatásban részt vevők szociális szövetkezetet alapítva és a további meghatározott időtartamú foglalkoztatást vállalva ingyenesen megkaphatják használatra (haszonkölcsön-szerződéssel) közfoglalkoztatóik foglalkoztatás során használt ingóságait, az állam és önkormányzat pedig termőföldet és állatállományt biztosíthat ingyen, és ezek hasznát a szövetkezet élvezheti.

Mindennek kétféle esete van a törvényjavaslat szerint:

- amennyiben több hátrányos helyzetű személy egy közfoglalkoztatónál legalább két éves időtartamban áll közfoglalkoztatásban, és vállalják, hogy szociális szövetkezet tagjaként még legalább két évet fognak együtt dolgozni, a közfoglalkoztatás során használt ingó tárgyi eszközöket a közfoglalkoztatótól haszonkölcsön-szerződés alapján ingyenesen használatba vehetik.

- vagy ugyanez az ingósághasználati lehetőség érvényes akkor, ha képzési programmal egybekötött mezőgazdasági célú közfoglalkoztatásban vesz részt legalább egy évig, és vállalja, hogy szociális szövetkezet tagjaként még legalább egy évet dolgozni fog.

Az első eset fennállása esetén a javaslat lehetővé tenné azt is, hogy az állam, önkormányzat vagy közalapítvány a szövetkezet részére termőföldet vagy állatállományt adjon ingyenes használatba, ugyancsak haszonkölcsön szerződés alapján, vagyis a termény és haszon a szövetkezetet illeti.

Ennek az ingyenes használatnak az időtartama termőföldnél a tíz évet, állatállománynál a két évet nem haladhatja meg. A két év közfoglalkoztatás akkor számítható egybe, ha két közfoglalkoztatási jogviszony között legfeljebb hat hónap telt el. (Erre az engedményre azért lehet szükség, mivel a közfoglalkoztatás 2011-ben például nagyobb részt rövid időtartamúként meg, így viszont nem lehetne összeszedni a két évet.)

A javaslat indoklása szerint "a szabályozás célja olyan új típusú szövetkezet létrehozása, melynek célja, hogy a társadalom perifériájára sodródott tagjai számára a munka világába történő visszavezetéssel biztosítsa a lét és önfenntartást. További cél, hogy a szövetkezet továbblépést tudjon biztosítani a közfoglalkoztatási programokban foglalkoztatottak és mindazok számára, akik kirekedtek a munkaerőpiacról és tenni akarnak önmagukért".

Rovatok