Index Vakbarát Hírportál

Nyereséggel zárt a Budapest Bank tavaly

2012. március 21., szerda 14:51

A Budapest Bank 2011-ben 9,6 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért, ami mindössze 6 százalékkal marad el a 2010-es adózás utáni eredménytől, mondta Zolnai György elnök-vezérigazgató szerdán. A bank által az elmúlt évről kiadott, magyar számviteli szabályok alapján készített konszolidált, nem auditált éves beszámoló alapján a pénzintézet mérlegfőösszege 3 százalékkal 941,12 milliárd forintra nőtt.

A végtörlesztés hatásai ellenére a bank jelentős nyereséget ért el az elmúlt évben, a végtörlesztés lehetőségével az arra jogosult ügyfelek 27 százaléka élt, és ez 11,1 milliárd forint nettó veszteséget okozott a banknak. A bankcsoport a számára legfontosabb területeken - így a vállalati hitelezésben, a lízingben, a jelzáloghitelezésben, valamint a hitelkártya-szegmensben - növekedést ért el.

A bank céltartalékai az elmúlt évben 8 százalékkal 31,8 milliárd forintra csökkentek, a portfolió javulása miatt a csökkenő tartalékképzés ellensúlyozta a deviza jelzáloghitelek egyösszegű végtörlesztésén elszenvedett 11,1 milliárd forintos veszteséget.

A szigorú költséggazdálkodás eredményeképpen a működési költségek tavaly 37 milliárd forintot tettek ki, ami 3 százalékos növekedés. A bankcsoport ügyfelekkel szembeni kötelezettségei 739 milliárd forintot értek el, 2 százalékkal nőttek, ezzel párhuzamosan a bank ügyfelekkel szembeni követelésállománya 646 milliárd forintot tett ki tavaly, 1 százalékkal emelkedve.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: a bank lakossági hitelállománya szinten maradt az előző évhez viszonyítva, 485 milliárd forintot tett ki 2011-ben. Ezen belül a jelzáloghitelek állományában szintén nem történt jelentős változás, állományuk 226 milliárd forint volt, ami mindössze 1 százalékos növekedésnek felel meg A bank 2011-ben 10 milliárd forintnyi, az előző évhez képest háromszor annyi új jelzáloghitelt helyezett ki. Az autóhitel-állomány szinten maradt, a hitelek állománya 148 milliárd forintra rúgott.

Az idei évben is az exportra termelő kis- és középvállalatokra, az agrárágazat cégeire és a feldolgozóiparra összpontosítják üzletpolitikájukat. Kiemelte: idén "a magyar GDP 0 százalékos növekedésére" számít a bank vezetése, és az ez évi üzleti tervet éves átlagban 300 forintos euróárfolyammal állították össze.

Rovatok